Начало / Общество / В две училища в Плевен летните ремонти закъсняват

В две училища в Плевен летните ремонти закъсняват

В осем  училища в Плевен през това лято са извършени ремонти по  проект „Оптимизиране на част от общинска образователната инфраструктура” , средствата за който са осигурени по ОП „Регионално развитие”.  Основно строително-ремонтните дейности в тях са свързани с поставяне на топлоизолация за подобряване на енергийната ефективност на сградите. В шест от училищата ремонтите са приключили към 31 август, но в две, заради проблеми с фирмата-изпълнител, строително-ремонтните работи са забавени и продължават, информира на брифинг днес кметът проф. Димитър Стойков.

Най-проблемно е положението в СОУ „Иван Вазов”, където по вина на фирмата изпълнител има значително изоставане в сроковете. След намеса на Общината и контролните органи, съвместно с изпълнителя на ремонта – фирма „Марсен” ЕООД, и ръководството на учебното заведение, е направена нужната организация за приключване на ремонтните дейности преди началото на учебната година. Даденият краен срок за майсторите е 12 септември. „Ако той не бъде спазен, ще пристъпим към финансови санкции за изпълнителя в съответствие с подписания договор”, предупреди кметът.

Другото училище, в което също има изоставане с ремонта, е СОУ „Анастасия Димитрова”. Кметът уточни, че извършваният там ремонт е най-голям по обем, а в същото време договорът за изпълнение на строително-ремонтните дейности е подписан по-късно. Но от фирмата изпълнител има уверение, че до 12 септември предвиденото по договор ще бъде изпълнено.

Кметът припомни, че крайният срок за приключване на строително-ремонтните работи в училищата в община Плевен е 10 септември.

Към 31 август ремонтните дейности са приключили в  ОУ „Св- Климент Охридски”, НУ „Единство” и Гимназията с преподаване на чужди езици. Като между 70 и 90 процента от средствата за ремонтите вече са преведени на строителните фирми – изпълнителки.

Към приключване са ремонтите в СОУ „Стоян Заимов”  и в Математическата гимназия. В СОУ „Стоян Заимов” не е завършена външната топлоизолация на физкултурния салон, а в Метематическата  се довършва част от северната фасада на учебния корпус. Причините за забавянето са възникнали непредвидени  по проекта количества строително-ремонтни работи. „Търсим възможности за приключване на строителните дейности до 12 септември и учебната година в тези две училища ще започне навреме и без проблем”, каза проф. Стойков.

Пълна информация за приключилите ремонти и  готовността на училищата в Плевен да започнат новата учебна година  кметът обеща да бъде изнесена на 12 септември.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...