Акценти
Начало / Култура / Юбилейното издание на Лауреатски дни” Катя Попова” започна бляскаво

Юбилейното издание на Лауреатски дни” Катя Попова” започна бляскаво

С оперния спектакъл „Тоска” на Пучини снощи беше открит 30-тия Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”. С него по най-достойния и бляскав начин беше отбелязана 75-та годишнина от рождението на именитата ни съгражданка – оперната прима Гена Димитрова.

Огромно удоволствие е за мен да бъда тук, с вас, и да говорим за великата Гена Димитрова, това каза преди началото на спектакъла известната оперна изпълнителка Бруна Балиани, с коята е била близка приятелка с Гена Димитрова и са излизали заедно на сцената в редица оперни продукции. „Гена Димитрова все още ми липсва. Никой не пее Набуко така, както я пееше тя”, изтъкна Бруна Балиани.

img_4788laureatski-dni

Официалното откриване на юбилейния фестивал, който е посветен 50 години от смъртта на Катя Попова, направи кметът на Плевен Георг Спартански. „Следващите дни в  Плевен ще са музика и ще са посветени на един ярък талант, признат от всички оперни сцени. Името му е Катя Попова. За мен е чест и огромна гордост като плевенчанин да бъда днес на тази сцена и да обявя за открити 30-те Лауератски дни „Катя Попова”, каза Спартански.

img_4783laureatski-dni

Ярки изпълнители излязоха на сцената на Драматичния театър, за да представят операта „Тоска” под диригентството на маестро Найден Тодоров. Публиката имаше удоволствието да чуе брилянтните изпълнения на Йорданка Дерилова (Тоска), Пиеро Джориани (Каварадоси), Александър Крунев (Скарпия). Завладяващо и мощно звуча Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, чар внесоха децата от вокална група „Арлекин” при читалище „Съгласие” с ръководител Виолета Боянова. Плевенската филхармония отново доказа високата си класа. Възторжената публика няколко пъти прекъсва спектакъла с аплодисменти.

img_4812toska

Много специално за нас е това участие в Лауреатски дни „Катя Попова” и по-специално в спектакъл, посветен на Гена Димитрова, споделиха солистите малко преди да излязат на сцената. „Аз имам удоволствието да съм бил на една сцена и с Катя Попова, и с Гена Димитрова, сподели Александър Крунев. – Като дете участвах в миманса в Софийската опера и там съм бил заедно на сцена с Катя Попова, която ми носеше шоколади.  А Гена Димитрова имах честта не само да е моя учителка, но да пея заедно с нея многократно в „Турандот”, „Селска чест”, „Бал с маски”, „Набуко””, каза още Крунев, подчертавайки, че Катя Попова и Гена Димитрова са „две големи личности, две големи българки”.

img_4799toska

Италианският тенор Пиеро Джориани също е имал честта да бъде близък приятел с Гена Димитрова и многократно е пял с нея на една сцена в оперите „Турандот”, „Аида”. „Много съм щастлив с тези прекрасни колеги да участвам в спектакъл, посветен на Гена Димитрова”, каза той и искрено сподели: „Обичам ви в човешки и в артистичен план, защото България е раждала и ражда прекрасни оперни гласове”.

От своя страна сопраното Йорданка Дерилова изказа радостта си да пее на плевенска сцена Тоска и благодари на организаторите за поканата. Тя успява да вмести в натоварената си програма участието в Лауреатските дни и изрази надежда, че спектакълът „Тоска” ще зарадва плевенската публика.

Както и стана!

img_4811toska

img_4801toska

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...