Начало / Култура / Юбилейният сборник „150 години читалище „Съгласие 1869” ще бъде представен днес

Юбилейният сборник „150 години читалище „Съгласие 1869” ще бъде представен днес

Днес в Плевен ще бъде представен юбилейният сборник „150 години читалище „Съгласие 1869”, с което започват честванията по повод годишнината на най-старото читалище в града. Сборникът съдържа документи, исторически факти и изследвания за значението на първото читалище в Плевен, дало началото на всички професионални културни институти в града.
Специално място в сборника е отделено за създателя на читалището Нестор Марков, когото проф. Мария Младенова от Университета по библиотекознание и информационни технологии – София, нарича „един от колосите на българската възрожденска интелигенция и на борбата за независимост на държавата ни“. В публикация от Димитър Веселинов от Софийския университет се посочва, че с право, като блестящ филолог и възрожденски педагог, Нестор Марков е наречен „българският Пиер Ларус“. В сборника място намира и статия за  поета Никола Ракитин, определян  като „един от стожерите на читалище „Съгласие“.

Двама плевенски историци също са включени със свои изследвания в юбилейния сборник.  Красимир Петров представя изследване за интелектуалното сътрудничество между академик Юрдан Трифонов и най-старото плевенско читалище, а Нели Дакова акцентира върху значението на плевенското читалище за развитието на музейното дело в Плевен.

Юбилейният сборник ще бъде представен днес, от 18 часа, във фоайето на читалище „Съгласие 1869”.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...