Акценти
Начало / Култура / Юбилейна изложба показва скулпторът Иван Атанасов

Юбилейна изложба показва скулпторът Иван Атанасов

На 25 юни в галерия „Илия Бешков” ще бъде открита изложба на плевенският скулптор Иван Атанасов, с която той ще отбележи 70-годишния си юбилей. Изложбата ще представи в ретроспекция творчеството на юбиляра. Освен скулптури тя ще включва и живописни платна, научихме от главния уредник на галерия „Бешков” Антония Караиванова. Тя допълни, че ще бъдат представени предимно пейзажи, с характерната за автора асоциативност, абстрактност и чувственост на изображението. Караиванова припомни още, че през 90-те години на миналото столетие Иван Атанасов прави първата си живописна изложба именно в галерия „Илия Бешков“.

Иван Атанасов е роден в с. Долни Луковит през 1943 г. Завършва специалност „Скулптура” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” при професор Ненко Маров. Работи в портретния жанр на скултурата. Автор бюст-паметник на епископ Босилков вБелене;  бюст-паметник на Янко Забунов в Плевен,  бюст-паметник на Христо Дянков в село Каменец. Негово дело са също барелефите на Александър Стамболийски, Никола Петков и Христо Бояджиев в Плевен.

Творби на скулптура се намират в Националната художествена галерия – София, в Художествена галерия „Илия Бешков” – Плевен, в Регионален исторически музей – Плевен, в галерията в гр. Никопол и частни сбирки.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...