Начало / Общество / Приказен ден сътвориха малчугани в читалище „Съгласие 1869”

Приказен ден сътвориха малчугани в читалище „Съгласие 1869”

Принцове, принцеси, малки лебеди, джуджета, феи и какви ли още не приказни герои оживяха днес във фоайето на читалище „Съгласие 1869” в Плевен. В тях се превъплътиха малчуганите от четири детски градини в града, които работиха през последните месеци по проект Пътуващият куфар с приказки на братя Грим.

Инициативата стартира на 1 април, тя е по идеи и проекти на Гьоте институт за сътрудничество с библиотека, детска градина и семейство и по повод 200 години от издаването на първия том с приказки на братя Грим. Във всяка от включилите се детски градини занимания провеждаха библиотекар и педагог. Голямата цел, която си поставят участниците, е да се насърчат малчуганите още от ранна възраст да се сприятелят с книгите и да обикнат четенето.

Пътуващият куфар с приказки спря в ОДЗ „Зорница”, ЦДГ „Щурче”, ОДЗ „Първи юни” и ЦДГ „Пролет”. От него излязоха добре познати на малките герои – Червената шапчица, вълкът и ловецът, Хензел, Гретел и баба Яга, Снежанка и джуджетата. Според специалистите, страховитият драматизъм в приказките на Братя Грим помага на децата да се развълнуват и по-лесно да разберат истините в приказните сюжети – за силната емоционална връзка между братя и сестри, за взаимоотношенията в семейството, за необходимостта да се подкрепяме, за обичта, която върши чудеса.

За финал на проекта малчуганите трябваше да се представят с приказка във форма, каквато на тях им хареса. Така освен многобройните пъстри рисунки, които озариха фоайето на читалище „Съгласие”, дошлите на тържеството видяха специално направен танц на джентълмените, на джуджетата, както и цял приказен мюзикъл, обединил няколко от най-любимите и познати приказки на братя Грим. А малките танцьори, артисти и певци със своята всеотдайност, лъчезарност и талант заслужено спечелиха овациите.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...