Акценти
Начало / Култура / Юбилейна изложба графика и живопис на Николай Стайковски  ще бъде открита в ХГ „Илия Бешков“

Юбилейна изложба графика и живопис на Николай Стайковски  ще бъде открита в ХГ „Илия Бешков“

На 8 септември от 17.30 ч., в художествената галерия „Илия Бешков“ и с любезното съучастие на Ротари Клуб „Центрум Плевен“, ще бъде открита юбилейната изложба графика и живопис на Николай Стайковски. След години извън родния Плевен, художникът се завръща с нови послания, нови търсения, но с все същата обич към българската история и светини.

Николай Стайковски е роден на 11 май 1956 г. в Плевен. През 1975 г. завършва Художествена гимназия в София. От 1977 до 1981 г. следва в Академията за изящни изкуства във Варшава. Образованието му е прекъснато от комунистическата власт в България за антисоциалистически и антисъветски убеждения.

През 1982 – 1983 г. учи „живопис” при проф. С. Русев, а през 1986 г. завършва „графика” в Националната художествена академия в София при проф. Галилей Симеонов.

Той участва в много национални и международни изложби. Лауреат е на награди, в т.ч. Втора награда на национален конкурс за плакат –1988 г., Втора награда на конкурса „Варшавска графика” – 1999 г. и Специална награда на Съюза на полските художници-2000 г.

Негови творби се намират в Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, ХГ „Илия Бешков”, Регионален исторически музей – Плевен и други институции и частни колекции в Европа.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...