Начало / Икономика / Ще станат ли летните градини ябълката на раздора между Общината и собственици на заведения в Плевен

Ще станат ли летните градини ябълката на раздора между Общината и собственици на заведения в Плевен

Собственици на заведения с летни градини днес излязоха пред Община Плевен, за да изразят недоволството си срещу ограниченията, които им налагат с общинска наредба. Над 100 са заведенията в Плевен, които имат летни градини и съгласно Наредба 15 на Общински съвет – Плевен, в тях могат да бъдат поставяни само чадъри и конзолни сенници. Всякакви други съоръжения за слънцезащита са непозволени и съответно собствениците на заведения не могат да получат разрешение от Общината за откриване на лятна градина.

Затова собственици на заведения днес се събраха пред Общината, за да търсят диалог с кмета, като утре в 14 часа ще излязат на протест.

Малко след като недоволните се събраха пред Общината, при тях дойде кметът Георг Спартански, за да обясни, че е готов на диалог с тях. Поради предварително планирани ангажименти той предложи разговорът да се проведе утре или по-късно следобед днес, като потвърди, че собствениците на заведения имат подписано разрешение от него за протест. Присъстващите се съгласиха да проведат разговора утре от 14 часа с надеждата, че ще има конструктивен диалог.

Какво искат протестиращите? Да се върне старият текст на Наредба 15, в която нямаше ограничения за вида на слънцезащитните съоръжения, а архитектът на Общината одобряваше или не представен проект за вида на лятната градина. Собствениците на заведения обясниха, че разрешените сега чадъри и конзолни сенници не само  че не осигуряват комфорт на посетителите през горещите летни дни, но при по-силен вятър са дори опасни. Всъщност клиентите са тези, които определят как да изглеждат летните градини, категоричен е Бранимир Цеков, управител на заведение в Плевен. Той допълни още, че искат целогодишно да ползват летните градини, за да могат да си оправдаят средствата, които плащат като такса за ползване на площ.

Те твърдят, че са готови да направят нови вложения, ако се предложи унифициран вид на летните градини, но никой не сядал да води диалог с тях. В момента чувстваме опит за влияние върху развитието на малкия бизнес, категорични са те и някои от тях дадоха пример, че благодарение на летните градини дават работа на 50 човека, тоест 50 семейства се издържат по този начин.

Всички губят от това, което се случва в момента, посочи Огнян Георгиев. Общината един месец не е получавала средства от наеми за летни градини, клиентите губят, че не могат да ползват удобството на лятната градина, ние не можем да наемем допълнителна работна ръка, каза Георгиев. Той не отрече, че трябва да се предприемат действия, ако има незаконно изградени съоръжения, но това вече препраща към друга тема.

Затова на срещата утре с кмета собствениците на зеведия ще настояват за стария режим, според който свободно да монтират тенти, които не са опасни за здравето на хората, които вършат работа и са поставени след одобрен в Общината план. В крайна сметка ние искаме да плащаме наеми на тази Община, с които тя поддържа детски градини, болници, заяви Георгиев.

Малко по-рано днес председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, каза, че до момента не може да упрекне действията на общинската администрация, тъй като тя изпълнява разпоредбите на Наредба 15 без да я тълкува.

„Наредбата може да бъде променена, така че да бъде консенсусна и да бъде взаимоизгодна – за протестиращите в момента и за обществото като цяло. За да бъде променена наредбата, има законови стъпки, които трябва да се извървят.  До момента няма редовно постъпило искане за промяна на наредбата”, обясни Митев.

Той смята, че трябва да се седне за преговори и да се чуе какво искат тези хора да бъде променено и да се срещне обществения интерес с техния интерес. „Но без диалог не може да се получи. Ако действаме от позицията на силата – едната или другата страна, не е удачният вариант за разрешаване на проблема”, заяви Мартин Митев.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...