Акценти
Начало / Последни новини / Карате клуб Спартак 14 срази конкуренцията на Националното първенство по Шотокат Карате-До

Карате клуб Спартак 14 срази конкуренцията на Националното първенство по Шотокат Карате-До

Националното индивидуално и отборно първенство по Шотокан Карате-До се проведе в зала „София“ в Борисовата градина на 18 и 19 март.

В препълнената зала на 4 татамита се разиграха характерните за Шотокан Карате-До основни индивидуални дисциплини Шотокан Ката, Санбон Кумите и Шобу Кумите, и съответно отборните за всяка от тях.

През първият ден от турнира се състезаваха най-малките на възраст до 12 години, а през втория ден от националното първенство се съревноваваха юноши, младежи, девойки, мъже и жени.

В националното първенство взеха участие над 500 състезатели от 34 клуба на Българска Федерация Шотокан Карате-До (БФШК).

На престижния форум , плевенските шотоканци се представиха повече от отлично. 44 състезатели излъчи плевенския шотокан карате клуб Спартак 14 под ръководството на старши треньора Милена Кирниколова и треньора Маринела Петрова.

Състезателите на клуба спечелиха 38 медала – 12 златни, 11 сребърни и 15 бронзови медала в групи със силна конкуренция.

Клуба има двама абсолютни шампиони – това са Мирела Йолова ( 15 г. ) и Станислав Станчев ( 8 г.). Двамата завоюваха златните медали в двете състезателни индивидуални дисциплини шотокан ката и шобу / санбон кумите. Мирела изведе и отбора си в кумите на първо място. Това са най-добре представилите се състезатели на клуба за първенството. Станислав през 2016 г. е Световен шампион на ката , а Мирела вицесветовна на шобу кумите. И двамата бяха безспорни победители във всяка изиграна среща, а Мирела не допусна да и отбележат нито една точка в срещите в шобу кумите!

Елка Панайотова е с 2 сребърни медала от двете дисциплини. Тя допринесе и за отборната титла на кумите. Елка е ученичка на Спортно училище- Плевен

Златен и Бронзов медал спечели друга титулована състезателка на клуба- Натали Йонкова. Тя е Световна шампионка на купата за 2016 г. и е ученичка на Спортно училище – Плевен. Тя е третата от отбора девойки, която допринесе за златния медал в отборната дисциплина девойки до 15 г.

Женският отбор в шобу кумите до 15 г. в състав Мирела Йолова, Натали Йонкова, Елка Панайотова и Гергана Атанасова са Републикански шампионки за 2017 г. , след две категорични победи над опонентките си в групата.

Продължава отличното представяне на девойките от клуба. Диана Каменова – също ученичка в Спортното, също е с два медала – сребърен на Шобу кумите и Бронзов на шотокан ката. Ива Кръстева и Емилия Кирова при девойките в шобу кумите са бронзови медалистки, а бронзовия медал на Маринела Петрова при жени шотокан ката, е едно от най-престижните отличия на клуба и единствено във най-трудната възрастова група – мъже и жени.

Не отстъпват по качества и постижения и по-малките момичета в клуба.

Републикански шампионки станаха: Елица Станчева – санбон кумите 11 г. Тя е и бронзова медалистка на шотокан ката. Елица ще участва на Европейската купа през май. Далия Гочева – 9 г. санбон кумите, за която това бе първо състезание също стана Републиканска шампионка.

Със бронзови медали се завърнаха Стефани Иванова и Стефани Ангелова в санбон кумите 8-9 г. момичета, Гергана Атанасова, която е бронзова медалистка при 12-13 г. девойки и допринесе за отборната титла до 15 г. , и най-малката участничка от клуба – 7 годишната Кристина Ангелова, която стана трета на санбон кумите.

Но не само дамите в клуба са невероятни. Момчетата, юношите и младежите от клуба също донесоха слава за клуба и град Плевен.

Двойният шампион Станислав Станчев поведе шампионството. След него Републикански шампиони станаха Тихомир Тодоров 9 г. санбон кумите, Никола Чонов 12 г. шотокан ката, Марк Томов 17 г. шобу кумите и Тодор Тодоров 17 г. шобу кумите. И четиримата са известни имена на плевеските любители на спорта шотокан карате. Тихомир спечели и сребърен медал на шотокан ката. Той е миналогодишния европейски шампион в тази дисциплина и тази година ще защитава пак титлата си. Марк и Тодор отново доказаха качествата си. И за двамата това бе последно участие при младежи. През 2018 г. те вече ще се състезават при мъже. Никола бе най-малкия във възрастовата си група 12-13 г. момчета и безапелационно спечели златния си медал в ката.

Продължават успехите на мъжката школа със постиженията на сребърните и бронзови медалисти. Сребърните медали спечелиха Константин Василев санбон кумите 8 г., Петър Станчев шотокан ката 8 г., Петър Радоловски шотокан ката 11 г., Ивайло Боев шобу кумите 17 г. и Сашо Ненков шобу кумите 17 г. Константин е и бронзов медалист в ката.

Бронзовите медали са притежание на Васил Брайков 13 г. шобу кумите, Борислав Начев 14 г. шобу кумите и Станислав Добрев 15 г. шобу кумите.

На пето място при мъже се класираха Георги Борисов и Калин Стефанов – и двамата дванадесетокласници от Спортното училище.

Не на последно място с отлично представяне са отборите на клуба в дисциплината шобу кумите отборно. Четири от 7-те отбора са с медали.

Златен медал девойки до 15 г., две вицерепубликански титли -за отборите на младежи 16-20 г. в състав Марк, Ивайло, Тодор и отбора младежи + девойки ( микс ) 16-20 г. в състав Марк, Ивайло, Тодор, Георги Борисов, Ива Кръстева, Петя Николова и Диана Каменова , и един бронз на юноши + девойки ( микс) 12-15 г. в състав Мирела, Борислав, Елка, Венелин Ангелов, Габриел Рупчански, Никола Чонов и Цветомир Симеонов.

Една малка част от състезателите на клуба са без отличия, но въпреки това се състезаваха достойно.

„Цифрите сами говорят за нас-безапелационни сме! – каза старши треньора Милена Кирниколова. Плевен отново доказа, че е класа над голяма част от клубовете по шотокан карате в България. Ние достойто заехме 2-рото място в крайното комплексно класиране на всички клубове с 38 медала от 44 състезатели. Поклон на всички наши състезатели за борбения дух и издигане авторитета на клуба, който те тази година достойно защитиха. Благодарности и на родителите, които всеотдайно съдействаха за гладкото протичане на подготовката и участието на нашите състезатели. Продължаваме напред в програмата за тази година с участие в Европейското първенство и купа по Шотокан карате-до, което ще се проведе на 5-7 май 2017 г. в Сърбия.”

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...