Акценти
Начало / Култура / Шестима своенравни и многолики автори с обща изложба в галерия „Бешков”

Шестима своенравни и многолики автори с обща изложба в галерия „Бешков”

rp.fg/d

Жест към зрителите, който съдържа смелост и любов – така Антония Караиванова, главен уредник на Художествена галерия „Илия Бешков” представи изложбата на шестима плевенски творци, които откриха обща изложба по повод юбилейни годишнини.  Това е една изложба, която обедини различни темпераменти, своенравни, но и впечатлителни личности, добави още Караиванова. Тази своенравност личи още от мотото на изложбата им – „320 години”, което е сборът от техните годишнини.

Събрани на едно място шестимата творци звучат с ново послание  – че човек разбира кой е, докато обича и разделя, докато прекосява живота в сложната амплитуда на емоционално и творческо откровение, определи Антония Караиванова.

Идеята за съдването на такава обща изложба зрее отдавна, стана ясно от обяснението на графика Валери Петров, който стана говорител на шестимата. С по едно изречение той представи всеки един от колегите си. Константин Бурдиняшки той определи като цял един космос, керамичката Вяра Савова – излъчваща мекота и топлота с керамичните си фигури, Сашо Камбуров – грее като слънце, Александър Сахатчиев – огромен професионализъм, Драгомир Райчев – завладяващ с цветове.  За себе си не каза нищо, но ние можем да добавим – изтънченост и прецизност на рисунъка.

При откриването на изложбата авторите бяха поздравени от начликът на отдел „Образование и култура” в Община Плевен – Йонита Иванова, която прочете поздравителен адрес от името на кмета.

Музикален поздрав поднесоха ученици от ДФСГ „Интелект”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...