Акценти
Начало / Общество / Шестима са загиналите пешеходци в Плевенско от началото на годината

Шестима са загиналите пешеходци в Плевенско от началото на годината

Шестима загинали и 46 ранени при 45 регистрирани пътни инциденти с пешеходци в Плевенско. Това е печалната статистика за периода от началото на годината, която изнесоха от ОДМВР – Плевен по повод предстоящия Ден без пешеходци – жертви на пътя, който отбелязваме на 16 ноември.
Периодът от 11 до 20 ноември тази година се провежда кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, която е етап от традиционната акция на полицията „Зима“ . Дейността на служителите от сектор „Пътна полиция“ е насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Извършва се активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание пешеходците трябва да обръщат в тъмната част на денонощието – при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци, както и при придвижване извън населените места. Полицията осъществява и контрол над пешеходците, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като отношение ще бъде взето на място.
От сектор „Пътна полиция“ препоръчват през зимата и в тъмните часове пешеходците да осят светли дрехи или да носят светлоотразителни елементи. Оглеждайте се често, ако носите шапка или качулка, препоръчват пътните полицаи. Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница, обръщат внимание още те и напомнят, че при нарушение може да понесете глоба в размер на 20 лв.
По отношение сигурността на групи деца на пътя от „Пътна полиция” обръщат внимание, че организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства При нарушение на тези павила глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...