Акценти
Начало / Общество / Шествие, песни, танци и … кебапчета за празника на Плевен

Шествие, песни, танци и … кебапчета за празника на Плевен

Със шествие на повече от 100 деца в пъстри народни носии започна днес програмата по повод 15 май – празника на Плевен. Предвождани от музикантите от Духовия оркестър с диригент Пламен Марков, по централната пешеходна зона от ДТ „Иван Радоев” до централния площад „Възраждане” преминаха съставите на ансамблите „Дъга” с ръководител Албена Кръстева, „Мизия” с ръководител Мишо Денев, „Нашенчета”, ръководени от Огнян Летов, танцовият ансамбъл към Националното училище по изкуствата и танцов ансамбъл „Дружба”.

Официални делегации от побратимените на Плевен Ростов на Дон, Москва, Кайзерслаутерн и Сеговия присъстваха на церемонията по издигане на знамената на Република България и Община Плевен, както и на знамето на Европейския съюз. След това свещеници от плевенските храмове отслужиха благодарствен молебен за здраве и успех на всички жители на града.

„Плевен е град горд, с достоен път, винаги със свой образ и винаги значим във времето. Поклон пред вас, хората на Плевен! Искам да ви благодаря, че останахте тук, че всеки ден посвещавате труда си на родния град и се вълнувате за неговата съдба”, се обърна към събралите на централния площад хора кметът на общината проф. Димитър Стойков. Той приветства плевенските младежи за таланта, енергията и амбицията да бъдат полезни на своя град и да го променят към по-добро. А към най-малките се обърна като към стимул за това усилията на ръководството да са насочени към превръщането на Плевен в красив и уютен дом за тях и техните родители. „Градът ни заслужава съвременен европейски облик и ние ще го постигнем”, обеща от сцената кметът проф. Стойков.

Извън официалната част, пешеходната зона беше трудно проходима. Заради хубавото време, малки и големи са навън, а устояването на изкушенията по сергии и маси е мисия почти невъзможна. Повечето от щандовете привличат предимно малчуганите – с близалки, петлета, всякакви видове механични и плюшени играчки, сладоледи и най-вече балони.

По-големите също имат избор – от чаршафи, завивки и калъфки, кухненски рендета, през всевъзможни видове украшения и дори татуировки, чак до … наливна бира. Избор има и за мезето – пържени картофи или класическите кебапчета, чиято миризма преобладава над площада.

Ако пък сте намислили да си вземете домашен любимец, то веднага може да си харесате и такъв – канарче, папагалче, хамстер или рибки. Може дори да опитате да преборите характерен за повечето хора страх и да докоснете жива змия. Не е опасна, а и е още бебе – само на 6 месеца. Яде гълъби, мишки, плъхове, а когато порасне, ще стане близо 3 метра дълга, научихме от собственика й.

На празник като на празник – шарено, весело и шумно!

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...