Акценти
Начало / Общество / Шествие в Плевен на Световния ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия

Шествие в Плевен на Световния ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия

От 11 часа днес започва шествието, с което жителите на Плевен ще подкрепят Националния протест срещу неспазващите правилата за движение. Шествието ще започне от колелото на жп гарата, ще продължи по булевард “Данаил Попов” и улица “Димитър Константинов” и ще завърши с полагане на цветя на пешеходната пътека пред Съдебната палата в града в 12.30 часа.

Организатори на протеста са Фондация “Безопасни улици от Валя”, Клуб “Безопасни улици”, Национално движение “Червена пътека”, “Да Спрем Войната По Пътищата!”, Сдружение SOS-ПТП и др. Инициативата е и с подкрепата на КАТ- Пътна полиция.

Според статистиката на плевенската полиция през последните 12 години в областта са станали 5 936 пътни произшествия, при които са ранени 7 376 души, а други 806 са загубили живота си. Само от началото на 2012-та пък до момента ранените при катастрофи в Плевенско са 291, а загиналите – 26. От полицията констатират и че е тревожна нечувствителността на хората към последиците и нещастията на окръжаващите ги.

От вътрешното министерство призовават на този ден за размисъл и равносметка водачите на превозни средства да използват винаги предпазните колани и защитните каски, да избират разумната скорост на движение, да избягват разговорите по телефона по време на шофиране, да не управляват моторно превозно средство в нетрезво състояниие, да не управляват уморени и в състояние на нервно напрежение и стрес.
На този ден всички трябва да се замислят за своето поведение на пътя, да анализират грешките и извършваните опасни волности и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...