Акценти
Начало / Общество / Светият синод призова с писмо Плевенския митрополит Игнатий на заседания

Светият синод призова с писмо Плевенския митрополит Игнатий на заседания

На заседанието си на 16 ноември Светият синод взе решение да изпрати писма до Великотърновския митрополит Григорий, до Плевенския митрополит Игнатий и до Пловдивския митрополит Николай, в които ги призовава да участват в заседанията от зимната сесия на синода, които ще продължат до 19 декември. Това съобщава сайтът на Българската православна църква – „Българска патриаршия“.

В писмата до тримата митрополити се посочва, че заседанията от зимната сесия на Светия синод ще продължат от 26 до 29 ноември, от 10 до 14 декември, както и на 18 и 19 декември. Сесията беше открита на 14 ноември и на нея не присъстваха тримата митрополити, до които са изпратени вчерашните писма. Не участваха също Врачанският митрополит Калиник, Американският и австралийски митрополит Йосиф и Западноевропейският митрополит Симеон.

Светият синод припомня, че според член 54 от Устава “никой Архиерей не може да откаже участие в заседание на Светия синод в пълен или намален състав, освен поради тежка, продължителна болест, немощ или други причини, признати за основателни от Светия синод. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание“, пише в писмото.

Според Dariknews.bg, Светият синод не е изпратил писмо до Врачанския митрополит Калиник, защото той е депозирал болничен лист. Плевенският митрополит Игнатий също е заявил, че е в болнични и се очаква до края на месеца да се включи в заседанията на синода.

Американският митрополит Йосиф в писмо до наместник-председателя на БПЦ – митрополит Кирил, е съобщил, че ще се върне в България на 19 ноември и ще участва в заседанията на Светия синод до края на зимната сесия.

Западноевропейският митрополит Симеон в писмото си до синода съобщава, че по здравословни причини няма да може да участва в неговите заседания.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...