Начало / Икономика / Шансовете „Леони” да построи завод в Плевен са много добри

Шансовете „Леони” да построи завод в Плевен са много добри

Шансовете немската компания „Леони” да изгради завода си в Плевен са много добри. Това стана ясно на първата от двете информационни срещи, които представители на компанията провеждат днес в Плевен.

Зала „Катя Попова”, в която представителите на фирмата направиха презентация на дейността си, се напълни с желаещи да научат повече за възможността за работа. Намеренията за  инвестиция в България предполагат строителство на производствена база на  площ от близо 20 000 кв. м и ангажиране на  1500-2000 души. Социалната политика на фирмата е да се предоставя достойно заплащане, съответстващо на пазарите на труда в съответната държава, като към основната заплата има бонуси за качество, ефективност и др. Много важно за нас е, че предоставяме и добро място за работа, беше подчертано на срещата. От Леони обещават и възможност за професионално кариерно израстване, а също и възможност за преместване на работа в база на фирмата в друга държава.

 „Всичко, което се старая да направя като кмет, не го правя за нас, а за децата ни, за тези, които идват след нас. Идеята е всички ние заедно да работим за Плевен”, подчерта на срещата Георг Спартански.

По-рано днес той и неговият екип се срещнаха с представители на немската фирма Леони, отговарящи за дейността й в Източна Европа. В разговорите участваха  и областният управител Мирослав Петров, заместник областният управител д-р Красимир Трифонов, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, директорът на Бюрото по труда Валентина Георгиева, Теодора Петрова, кариерен консултант от Регионалната агенцията по заетостта в Ловеч.

Леони има дълга история в производството на  кабели и системи за автомобилната индустрия. Фирмата е на първо място в този сектор в европейски мащаб и на четвърто – в световен. Притежава над 93 предприятия в 33 страни на различни континенти със 79 000 работещи в тях. Оборотът й за миналата година възлиза на 4.4 милиарда евро.

Представителите на компанията споделиха, че очакват сериозен ръст на поръчките през следващата 2018 година предвид спечелена крупна поръчка за „Мерцедес”, затова търсят място за разкриване на нова фабрика. Интерес за Леони представлява ситуацията с  пазара на труда в региона, какво е отношението на местните хора към евентуалното разкриване на производствена база, има ли добри комуникационни връзки и др.

Кметът Георг Спартански подчерта, че евентуалната инвестиция ще е от интерес не само за Плевен и региона, но и за цяла България, защото концерн от тази величина не всеки ден и всяка година прави подобни инвестиции. „От наша страна ще направим всичко възможно намеренията ви да се осъществят възможно най-бързо и най-безпроблемно”, беше категоричен Спартански. Той представи данни за безработицата в Плевенска община и възможността за обучение на бъдещи кадри,  изтъкна единомислието между местна и държавна власт в подкрепа на евентуалната инвестиция, подчерта и предимствата на Плевен като населено място, в което именно да се изгради производствената база на Леони.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...