Акценти
Начало / Здравеопазване / Чрез забавни игри деца от Плевен преодоляват страха от зъболекаря

Чрез забавни игри деца от Плевен преодоляват страха от зъболекаря

„Без страх при денталния лекар“ е мотото на инициативата на Фондация „Св. Иван Рилски“ и Медико – дентален център „Св. Панталеймон“, с който Фондацията сътрудничи за изпълнение на своята мисия за по-добро дентално здраве и зъбно протезиране.

Инициативата е насочена както към децата от предучилищна възраст, така и към техните родители, за да бъде преодолян често срещания страх от зъболекаря при малките пациенти.

Според Даниела Кермова, психолог  към Фондация „Св. Иван Рилски“, страхът от зъболекар е един от най-трудно решимите проблеми, който се заражда в детството и понякога преследва човек през целия му живот. Този страх е естествен и провокиран от чувството у детето, че то няма контрол върху случващото се. Ако на детето бъде създадена необходимата нагласа и то бъде водено на преглед редовно, то съумява да се справи със страха си и го преодолява. Добрата профилактика на зъбите намалява броя и на неприятните интервенции. В противен случай се достига до пълно неглижиране на денталното здраве. При прояви на патологичен страх от стоматологични манипулации е препоръчително да се потърси помощ от психолог за справяне с този наистина ужасяващ за детето проблем, съветва Даниела Кермова.

12669712_даниела кермова
Тя и дентистът д-р Енчо Нинов гостуваха на децата от ОДЗ „Дружба“ – Плевен. Малчуганите се запознаха с работата на стоматолога и инструментариума в кабинета, за да не се страхуват от вида на инструментите. Те имаха възможност да влязат в ролята на зъболекари и да излекуват изработените от тях глинени зъбчета. Децата научиха за какво се използват инструментите и защо стоматологът носи маска и ръкавици, кога се появява кариес и как се лекува.
На родителите са предоставени конкретни препоръки относно подготовката на детето за посещение при денталния лекар. Като съветът на д-р Енчо Нинов е родителите внимателно да избират стоматолог за децата си и да го посещават от ранна възраст, за да може детето да свикне с тези посещения и да не гледа на профилактичните прегледи като на нещо страшно. Много е важно родителите да научат детето да се грижи за зъбите си, за да може посещенията при зъболекаря да се свеждат само до преглед без болезнени интервенции и да не насаждат на детето собствените си страхове от зъболекаря.

12687955_одз дружба

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...