Акценти
Начало / Крими / Членове на ромската фамилия Беркови се изправят отново пред съда

Членове на ромската фамилия Беркови се изправят отново пред съда

Тази седмица в Окръжен съд – Плевен продължава делото срещу част от ромската фамилия Беркови, съобщават от пресцентъра на правораздавателната институция.

Припомняме, че в края на месец април един от членовете на ромската фамилия сключи споразумение. Подсъдимите Божидар и Райна Беркови, както и тяхната дъщеря Марина, вече имат издадени присъди по обвинения за трафик на хора и пране на пари от престъпна дейност. Случаят с фамилия Беркови започна още през 2010 година, когато бе сформирано досъдебно производство срещу тях.

На 11.08.2015г. Окръжен съд – Плевен призна за виновни съпрузите Божидар Берков и Райна Беркова, както и дъщеря им Марина Беркова, и тримата от град Плевен, по повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура – Плевен за пране на пари и трафик на хора. Обвинителният акт беше внесен на 1 декември 2014 г. за това, че в град Плевен и в град Бремен, ФР Германия през периода от 01.01.2007 г. до края на месец декември 2011 г. тримата подсъдими получили и използвали парични средства, за които знаели, че са придобити от тях във ФР Германия чрез тежко умишлено престъпление -„трафик на хора с цел сексуална експлоатация“. Великотърновският апелативен съд отмени присъдата на Окръжен съд – Плевен по делото срещу ромската фамилия за пране на пари, а делото бе върнато за ново разглеждане на наблюдаващия прокурор, тъй като въззивният съд счете, че са допуснати съществени процесуални нарушения.

С определение от 27 април състав на Плевенски окръжен съд одобри споразумение, по силата на което обвиняемата Марина Беркова се признава за виновна и получава условна присъда. Нейните родители –  Божидар Берков и Райна Беркова, ще се изправят отново на съдебната скамейка на 2 юни от 10 часа в Окръжен съд – Плевен.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...