Акценти
Начало / Култура / Читалище „Съгласие” търси депутатско лоби за промени в Закона за читалищата

Читалище „Съгласие” търси депутатско лоби за промени в Закона за читалищата

Ръководството на читалище „Съгласие” – Плевен, кани на среща плевенските депутати, на която ще бъдат предложени за обсъждане промени в Закона за народните читалища. Това съобщиха на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевен председателят на читалището Ивайло Атанасов и адвокат Пламен Иванов, член на читалищното настоятелство. Срещата е насрочена за 11 декември, като вече са проведени предварителни, сондиращи разговори с голяма част от плевенските депутати, поясни Атанасов.

Той беше категоричен, че има нужда от напълно нов Закон за читалищата, но тъй като това трудно може да се случи и ще отнеме много време, затова предлагат малки, но съществени промени в някои от текстовете на сега действащия Закон.

На първо място от „Съгласие” предлагат да се въведе рестриктивна граница за разкриване на ново читалище в населено място. Това означава да за разкриване на ново читалище да има изискване за определен брой жители. Друга предлагана промяна касае разпределението на читалищната субсидия и се отнася до въвеждане на изискването това разпределение да става единствено при пълно единодушие на комисията за разпределение на читалищната субсидия, в която присъства по един представител на читалищата в съответната община и представител на общинската администрация. Ако такова единодушие не бъде постигнато в рамките на един месец, разпределението на субсидията да става от принципала – Министерството на културата, или по негово решение от съответния кмет на община.

Ивайло Атанасов заяви още, че ще настояват за тотална ревизия на бройките на градските читалища в община Плевен, като беше категоричен, че нямат претенции към бройките на селските читалища. Той направи това уточнение, тъй като имал „неопровержими сведения” за упражняване на натиск върху читалищата от общината, които били плашени, че целта на „Съгласие” била да се вземат бройки от тях.  Друго, за което от най-голямото плевенско читалище ще настояват, е всички читалища, за които има установени нарушения да възстановят неправомерно придобитите суми и те да отидат за подпомагане дейността на селските читалища.

Ивайло Атанасов посочи, че исканите промени в Закона за народните читалища са наложителни, защото са продиктувани от проблеми в цялата страна. Приемането им е единствено за запазване на читалищата и за тяхното добро бъдеще, подчерта Атанасов.

Преди срещата с депутатите от „Съгласие” ще поканят на среща представители на читалищата в общината. Тя е насрочена за 4 декември и на нея ще бъдат обсъдени проблемите, с които тези културни институти  се сблъскват.

Анкетна комисия ще решава статута на читалище „Съгласие” в Съюза на читалищата

На пресконференцията журналистите получиха папки с кореспонденцията, която читалище „Съгласие” е водило през годината с различни институции. По думите на Атанасов тя е резултат от явното желание   на общинското и областното ръководство на Съюза на народните читалища да извади „Съгласие” от организацията. Атанасов припомни, че не са поканени да участват в конференцията, на която са определени делегатите за конгреса на Съюза и така най-старото читалище в града, участвало при учредяването на този Съюз, е останало непредставено на конгреса.  Последният опит за атака срещу „Съгласие” е отказа на областния председател Чавдар Луканов да приеме членския му внос. Мотивът му е, че „Съгласие” не е спазило срокът за плащането на членския внос и е създадена анкетна комисия, която да разгледа случая. Атанасов и адвокат Иванов бяха категорични, че до този момент в читалищното настоятелство не е постъпвало официално уведомление за назначаването на такава комисия. Според Ивайло Атанасов отказът за приемане на членския внос е опит „Съгласие” да се самоизключи. Това няма да позволя да стане, заяви той. Може да напуснем сами Съюза, но няма да позволя на Чавдар Луканов, който е един самозабравил се човек, еднолично да командва, категоричен беше Атанасов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...