Начало / Култура / Анкетна комисия ще решава статута на читалище „Съгласие” в Съюза на читалищата

Анкетна комисия ще решава статута на читалище „Съгласие” в Съюза на читалищата

В Съюза на народните читалища е създадена анкетна комисия, която има за цел да определи статута на читалище „Съгласие 1869” – Плевен в Съюза. За това информираха от ръководството на плевенското читалище. За тази комисия те са разбрали случайно. В съобщение до медиите те обясняват, че „на извънредно заседание на читалищното настоятелство на НЧ „Съгласие 1869“ днес (бел.р. – вчера, 16 ноември) беше взето решение адвокат Пламен Иванов, член на настоятелството, да занесе лично на заслужилия читалищен деец, областен председател на Съюза на народните читалища (СНЧ) Чавдар Луканов, членския внос на читалището за 2017 г. Г-н Луканов е отказал да приеме този членски внос с обяснението, че „в СНЧ е създадена анкетна комисия, която има за цел да определи статута на читалище „Съгласие 1869“.

Надяваме  се, че това не е народен съд. Но каква тогава е целта? Ако това формално неприемане на членския внос цели да бъде изключено читалище „Съгласие 1869“ от СНЧ, то нека това се каже в прав текст. Тогава 150-годишното читалище, което е било сред съорганизаторите при учредяването на този Съюз, само ще го напусне”, завършва съобщението до медиите.

Потърсихме за мнение по случая областния председател на Съюза на народните читалища Чавдар Луканов.

Той обясни, че е практика читалищата да плащат членския си внос до края на първото тримесечие на годината. „Читалище „Съгласие” беше поканено с писмо на електронната поща, както всички читалища – членове на съюза, да си плати членския внос. От „Съгласие” обаче не си платиха и не дадоха никакви обяснения – защо”, каза Чавдар Луканов. Той обясни, че това е и причината „Съгласие” да няма делегат на конгреса на читалищата, тъй като, според Луканов, то не е редовен член на Съюза, след като не е платило членския си внос. Това е поводът от „Съгласие” да пратят писмо, в което питат кой ги е представлявал на конгреса. Луканов препраща писмото директно до ръководството в София. Същевременно от читалище  „Съгласие” пишат писма до председателя на СНЧ – Николай Дойнов, до Вежди  Рашидов като председател на Комисията по култура, до Министерството на културата.

„Но до този момент никой  не споменава, че са нередовни, нито някой се обажда да си плати членския внос”, уточнява Луканов и вметва, че затова и читалище „Съгласие” не е сред поканените за срещата с Николай Дойнов в началото на месец октомври.

„На 1 ноември имахме заседание на Върховния  читалищен съвет. Докладвах случая и се взе решение да се  създаде анкетна комисия, която ще разгледа всички обстоятелства и документи по отношение на читалище „Съгласие”. Не приех членския внос от адвокат Пламен Иванов, с обяснението, че в момента тече проверка от страна на Съюза. Комисията трябва да установи  каква е ситуацията”, каза Луканов.

На въпрос той обясни, че по Устав няма изискване членският внос да бъде направен до края на първото тримесечие. „По принцип трябва да се плати в този срок, но е имало случаи да се плаща и по-късно. Но от читалище  „Съгласие” прекалиха с писмата и обвиненията. Първо трябва да си платиш членския внос и след това да търсиш вината в някой друг. Но не може с лека ръка да петниш  Съюза, в който членуваш и после да си платиш членския внос сякаш нищо не е станало”, заяви Чавдар Луканов.

Сега създадената анкетна комисия ще решава статута на читалище „Съгласие” в Съюза. Вариантите са два – да бъдат изключени от Съюза или комисията да реши да им бъде взет членския внос и да им бъде продължено членството. Има и трети – от „Съгласие“ са го посочили – сами да напуснат Съюза. Ако го направят, няма да са първото читалище от общината направило този избор.

Остава да изчакаме решението на анкетната комисия, но истината е, че сред читалищата в община Плевен има напрежение, което тлее от години и периодично избухва в малки или по-големи скандали като този.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...