Акценти
Начало / Култура / Читалище „Ракитин” получи голямо дарение в навечерието на Деня на будителите

Читалище „Ракитин” получи голямо дарение в навечерието на Деня на будителите

В навечерието на Деня на будителите читалище „Ракитин” в Плевен получи дарение книги от български автори на издателство „Захари Стоянов” и портрет на Никола Ракитин. Дарението е предоставено със съдействието на Румен Петков, лидер на ПП АБВ.

„За нас е много важно да уважим деня на будителите, защото това е един от най-светлите празници на българската идентичност”, каза Румен Петков при връчване на дарението.  Той отбеляза, че за партия АБВ е много важно да бъде съхранено българското културно наследство. Той дари на читалището портрет на Ракитин, чийто автор е Дора Бонева, един от майсторите на съвременния потрет, направила цяла серия с портрети на български писатели.

Издателят Иван Гранитски подчерта, че за пореден път благодарение на личните усилия на Румен Петков, книги от български автори постъпват във фонда на читалищна библиотека. Сред тях са книги на проф. Иван Маразов и проф. Стоян Райчевски, които присъстваха при предаването на дарението.

Те, заедно с Иван Гранитски, смятат да направят предложение Ракитин да бъде включен в учебните програми на по-горните класове.

„Радваме се, че сме съпричастни с празника на будителите – хубаво е да тачим и поддържаме българските традиционни празници”, подчерта Гранитски.

Румен Петков подари разделители за книги, изработени по идея на младежите от АБВ. На част от тях младите хора са формулирали проблемите на българското общество и са дали вариант как да бъдат разрешени. Един от разделителите съдържа имената на български будители, с буквите от чиито имена е образувана българската азбука.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...