Акценти
Начало / Общество / Читалището в Ясен очаква решение на Общинския съвет за ремонт на течащия покрив

Читалището в Ясен очаква решение на Общинския съвет за ремонт на течащия покрив

читалищет Ясен

След направената проверка как читалищата използват предоставените им общински сград,  излязоха наяве и проблемите с тяхната поддръжка.  Основният е липсата на средства за ремонт на сградите им, в по-голямата част от които са строени преди 60 и повече години.

След встъпването си в длъжност новият началник на отдел „Образование и култура” – Соня Маринова, проведе среща за запознаване със секретарите на читалищата, на която се повдигна въпросът за състоянието на сградния фонд. Държавната субсидия не е достатъчна да се правят ремонти по общинските сгради, в които са настанени читалищата, е общото мнение на читалищните секретари.

В тази връзка госпожа Маринова изпрати писма до читалищата, с които прикани настоятелствата да представят конкретни искания за ремонти и финансови средства, нужни да се осъществят тези ремонти.

Настоятелството на читалище „Просвета 1923” в село Ясен, което миналата година отпразнува 90 години от създаването си, се консултира със специалисти, за да се установи какво е състоянието на покрива и защо при всеки дъжд в библиотеката и кино салона тече. „Фирмата, която направи оферта за нужните ремонти на покрива, направи отстъпка в цената, поради факта, че става въпроса за културния дом на селото ни, който се ползва от всички жители на Ясен. Но джри и така, сумата е непосилна за читалището без финансовата подкрепа на Общината”, сподели секретарят на читалището Юлия Пенева.

Сега Настоятелството очаква решението на Общинския съвет за намиране на нужните средства за неотложния ремонт на покрива на читалището. Вярваме, че Общината ще покаже, че е загрижена за състоянието на общинските сгради и като добър стопанин  ще помогне за поддържането на читалищата, изразяват надежда от читалищ „Просвета”..

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...