Акценти
Начало / Култура / Читалището в Ясен оотпразнува 90-годишен юбилей

Читалището в Ясен оотпразнува 90-годишен юбилей

читалище Ясен

Група ентусиазирани учители и младежи създават през 1923 г. читалище в село Ясен. Наричат го „Просвета” и официално го обявяват на свят ден – на 8 ноември, когато се чества Димитровден.

С голямо тържество техните потомци отбелязаха 90-годишния юбилей на читалището. Специални гости на празника са стари активни читалищни дейци и самодейци. В словото си председателят на читалището Стефан Стефанов  припомни пътя, изминат през тези девет десетилетия. 45 са първите читалищни дейци, между които само 5 жени, и техните имена са записани в първа летописна книга, съхранена и до днес.  През годините читалището преминава през добри и трудни  периоди. Днес се гордее с  орден „Кирил и Методий” – ІІ степен, получен за половинвековния му юбилей, плакети от Националния събор в Копривщица,  награда „Читалище на годината” за 2011 г., дипломи и грамоти от участия на самодейните колективи в различни събори и фестивали.

читалище Ясен

Днешните творчески колективи на читалището участваха в тържествения концерт по повод  юбилея. На сцената се изяви Певческата група, малките артисти от Арт-центъра представиха театралния спектакъл „Ние, врабчетата” по Йордан Радичков. Публиката на тържеството имаше възможност да разгледа фотоизложба със снимки от дейността на читалището , да посети залата с новосъздадената  етнографска сбирка, да разгледа изложба от рисунки на малките художници от Арт-центъра.

В малката зала на читалището празникът завърши с коктейл, подготвен с доброволния труд на възрастните от Групата за самопомощ в читалището.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...