Акценти
Начало / Общество / Читалището в Тръстеник с нов проект

Читалището в Тръстеник с нов проект

Народно Читалище “Неофит Рилски – 1872” в Тръстеник стартира нов проект – “Изкуството дава крила”. Той е спечелен от обявената сесия проекти за малки читалищни инициативи от Сдружение “Плевенски Обществен фонд – Читалища” и се провежда с тяхната финансова подкрепа, обясни секретарят на читалището Галя Кучева.

В рамките на инициативата деца на различна възраст, които са извън активната дейност на читалището и са поставени в социална изолация, ще бъдат привлечени към различни кръжоци по изкуства. Предвижда се това да не са традиционни и познати занимания, затова ще усвояват изкуството “Буфосинхронада”.

Проектът ще продължи до 31 декември тази година, в него ще участват повече от 20 деца.

По-рано този месец община Долна Митрополия избра и сключи договор с изпълнител по проекта за Общинска декада на културата и изкуството в Тръстеник. Избрана е софийска фирма, а договорът с нея за предвидените дейности е за 98 154 лева с ДДС.

В рамките на декадата ще се организират училище по улично изкуство “Танцувам като теб”, майсторски клас по народно пеене и пленер “Големите учат малките”. Друга от инициативите – Календар на мечтите, дава възможност на млади момичета, най-вече от ромски произход, да помечтаят и да се видят в ролята на техните мечтани професии. Девойките ще участват във фотосесия, облечени в характерни за професиите, които харесват костюми. Със снимките ще оформят календари за 2013 и 2014 год.

Публиката ще има възможност да се наслади на концерт на оркестър “Тръстеник”, които изпълняват българска фолклорна и етническа музика.

От женските ръце и със сърце е направлението, насочено към уникалните възможности на жените да творят красиви плетива и други ръкоделия – умения, наследени от техните баби.

Концерт на открита сцена с участието на любителски състави от община Долна Митрополия ще сложи край на декадата. Ще се включат състави за автентичен фолклор, както и участниците от майсторския клас и училището по улично изкуство, които ще представят наученото в дейностите по проекта.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...