Акценти
Начало / Икономика / Българи и румънци с общ пазар на труда

Българи и румънци с общ пазар на труда

Плевен беше домакин на двудневен информационен семинар по проект “Създаване на общ пазар на труда чрез мобилност и обучение в региона Олт – Плевен” CB-Labmarket, който се осъществява по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния. Целта е развитието на общ, конкурентоспособен пазар на труда чрез насърчаване на трудовата мобилност от двете страни на Дунав.

Координатор на проекта от плевенска страна е Регионалният център за подпомагане на стопанските предприемачи. Според Пенка Спасова, председател на Управителния съвет на центъра, въпреки че сме съседи с Румъния, не се познаваме добре, не знаем какви са условията за бизнес и работа там. Програмата за трансгранично сътрудничество дава възможност да се получи повече информация и да се обменят идеи и възможности за мобилност на пазара на труда. Интересен факт е например, че в съседна Слатина, която е централен град в окръг Олт, нивото на безработица е между 5 и 6%, докато в Плевен е доста повече. Една от причините за ниската безработица там е запазването на индустриалната зона, съчетано с трансформирани мощности на съществуващото преди производство съобразно изискванията на пазара. Именно това е довело и до запазване на работната сила.

Поради глобализацията и възможността хората да са по-мобилни става възможно и започването на работа в съседната страна. Като пример Пенка Спасова посочи направена от тях анкета сред заети лица във фирми от Плевенски регион, в която 40% от хората са казали, че ако им се предложат по-добри условия за работа и по-добро заплащане, биха променили мястото си на работа.

Друг плюс в работата по тези проекти и програмата е, че се дава възможност на работодатели да обменят помежду си информация за свободни и атрактивни работни места. Т.е. чрез изградена платформа от база данни работодателите могат да заявяват свободни работни места, в същото време търсещи работа – заети или безработни, да се регистрират и взаимно да си бъдат полезни.

В рамките на проекта партньорите от България организират четири безплатни информационно-обучителни семинари за българските бенефициенти. Лектори от Румъния представиха географските и икономически характеристики на окръг Олт с акцент върху развитието на бизнеса и създаването на заетост, разгледаха въпроси от трудовото законодателство, предоставиха и полезна практическа информация за условията на живот отвъд Дунав.

Според румънските лектори, до началото на декември базата данни от работодатели и хора, търсещи работа ще е готова. Тя ще бъде достъпна на интернет страницата на Бюрото по труда на Олт и на интернет страниците на българските партньори в Плевен. Идеята е да бъде функционираща не само през периода на активност на този проект, но ще остане за ползване в период на 5 години след това. Базата данни ще е на три езика – български, румънски и английски. Търсещите работа ще си подават автобиографиите по електронен път, а работодателите ще селектират претенциите си за работна сила. Онлайн ще бъдат сформирани и курсове, които ще помогнат на желаещите да научат другия език – българите да проговорят на румънски, а румънците – на български.

Няма забрани, които да създадат проблем пред това българи да работят в Румъния и обратно. Трябва обаче всеки от кандидатите да се запознае със спецификата на административните норми и правила, за да може да ги спази и да улесни пребиваването си. Административните формалности – разрешително за работа, трудов договор с работодателя, както и разрешително за пребиваване в другата държава, са задължение на работодателя, който трябва да помогне на ангажирания да ги уреди.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...