Акценти
Начало / Общество / Читалището в село Къшин без субсидия от три месеца

Читалището в село Къшин без субсидия от три месеца

Кметът на село Къшин сподели пред журналисти днес в пресклуба на БТА за проблем с получаването на месечна субсидия, предназначена за местното читалище „Асен Златаров – 1939“, която е спряна вече трети месец. Освен кмет на селото, Пламен Петков е и председател на читалищното настоятелство.

Пламен Петков заяви, че откакто той е председател на местното читалищно настоятелство, нарушения няма, както и няма основателна причина да бъде спряна субсидията. Според него извършените нарушения за били допуснати от негови колеги, които са работели в периода 2004-2011 година. На пресконференцията Петков запозна медиите с част от доклада на извършената ревизия от Министерството на финансите за периода 2012-2014, която е направена по негово искане и при която не са установени неточности и нарушения. Кметът на Къшин е поискал първоначално ревизия от страна на Община Плевен, която трябвало да обхваща периода преди 2012 година. Тя обаче се забавила и ревизията била извършена за времето от 2012 до 2014 година. Според ревизията на Община Плевен има констатирани нарушения, но Петков така и не получил отговор какви точно са те. Затова решил да се обърне към по-висша инстанция, която да извърши повторна ревизия. По думите на кмета на Къшин втората ревизия не констатира нарушения. Това е причината той да се обърне към медиите, защото към днешна дата няма обяснение за спряната субсидия.

Пламен Петков се закани да подаде оплакване до главния прокурор на България, след като никой не обръща внимание на проблема и не предоставя конкретни причини, които да докажат, че са извършени нарушения. Той допълни, че без тези средства няма как да осигури заплати на служителите в читалището.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...