Начало / Култура / Читалища ще съхраняват традиции и обичаи по проект

Читалища ще съхраняват традиции и обичаи по проект

Информационна среща даде старта на проекта „Електронният свят на културата в община Долна Митрополия”, който се финансир по Програма „Глоб@лни библиотеки – България“, съобщиха от пресцентъра на община Долна Митрополия. Одобреният проект е избран от общо 172 кандидатури от цялата страна.

Библиотеката при НЧ „Зора -1990 г” в село Победа е водещата организация, а нейни партньори ще са библиотеките при НЧ „Н.Рилски -1872 г.” – Тръстеник, НЧ „Просвета – 1927 г.” – Долна Митрополия и община Долна Митрополия, обясни Димитринка Гетова, секретар на читалището в село Победа..

Проектът е на стойност 16 250 лв., от които 6 300 лв. се осигуряват от Програма „Глоб@лни библиотеки – България“ , а община Долна Митрополия, в качеството си на партньор, осигурява финансов принос в размер на 4 500 лв.

На срещата бяха подробно представени специфичните цели, към които е насочен проектът. Като най-съществен и значим резултат от изпълнението на проекта беше отбелязан дигитализацията на културното наследство.

По този начин ще се предотврати загубата на традиции, обичаи и паметници от местно и национално значение, ще се привлекат повече посетители на читалищните библиотеки и ще събуди интересът на по- широк кръг хора към населените места в община Долна Митрополия, каза Димитринка Гетова.

Предвижда се изпълнението на проекта да се подкрепи от всички читалища на територията на Община Долна Митрополия.

Гости на презентацията бяха Светлана Георгиева – секретар на Община Долна Митрополия, Свилен Янков, директор на общинска дирекция, библиотекари и секретари от населените места на територията на община Долна Митрополия, както и представители на общинска администрация

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...