Акценти
Начало / Култура / Читалища в Плевенско с редица нарушения

Читалища в Плевенско с редица нарушения

Редица нарушения са констатирани в читалищата на територията на община Плевен. Това показва обширен доклад на началника на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова.

”Масово не се спазват разпоредбите на Закона за Народните читалища. Има хора, които са се самоназначавали за председатели на читалища или са назначавали техни близки и роднини, за да получават пари под една или друга форма. Изредени са доста читалища с нарушения, като има един фрапантен случай на грубо извършени действия на управление на общинска земя”, обясни кметът на Плевен Георг Спартански.

Става на въпрос за над 200 декара орехови насаждения в землището на село Коиловци, които с решение на Общинския съвет преди 11 години са предоставени на четири читалища за ползване. Договорът е бил за срок от 10 години, като е изтекъл през месец май 2015 година. Независимо от това, през февруари читалищата, чрез един от упълномощените председатели, са отдали общинската земя под наем за нов срок от 10 години без решение на Общински съвет или каквото и да било друго разрешение. „20 лева на декар за всяка календарна година, смятайте. Абсолютно нищожна сделка на отдаване под наем. Общинският съвет няма идея, а общинска администрация не е предприела нищо, защото никой не знае какво се случва там”, посочи още градоначалникът. Той допълни, че вече са предприети мерки, за да бъде прекратен този нищожен договор.

„Читалищата са си позволили без упълномощаване и решение на Общинския съвет да извършват действия на управление. Да си получават едни пари под формата на наем без да си мърдат пръста. В тази връзка е направено предложение комисия да извърши проверка на читалищата, за да се види по какъв начин ползват сградите и земята, които са им предоставени за дейност и подпомагане, а те въртят бизнес”, каза още Спартански.

Ще бъде свикано и общо събрание на читалището в община Плевен, като междувременно ще бъде уведомено и Министерство на културата за извършените нарушения, заяви категорично градоначалникът. „Не съм против да се развива читалищна дейност. Имаме 35 читалища на територията на община Плевен. Въпросът е какво се върши под прикритието на табелката читалище. Някои хора сигурно са се устроили с десетилетия на едни сладки места и взимат едни добри пари без… , както се казва „морен вода не е пил””, каза още Георг Спартански.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...