Начало / Общество / Петима кметове на Плевен се обединиха – 140-годишнината от Освобождението на Плевен да стане събитие от национално значение

Петима кметове на Плевен се обединиха – 140-годишнината от Освобождението на Плевен да стане събитие от национално значение

Първа работна среща се проведе днес на Инициативния комитет за отбелязване на 140 години от Освобождението на Плевен. В Заседателната зала на Община Плевен се събраха петима кметове на нашия град – настоящият – Георг Спартански, и бившите – Андрей Романов, Петко Цолов, Румен Петков и Найден Зеленогорски. Освен тях в срещата участваха още бизнесменът Янош Донев,  доц. Емилияна Конова.

Идеята за създаването на този Инициативен комитет, в който са поканени да участват видни плевенчани с позиции в културния, обществения и политическия живот на страната, е да се придаде национално звучене на честванията по повод 140 години от Освобождението на Плевен и да се даде тласък на възраждането на нашия град, каза в началото на срещата кметът Георг Спартански. Това беше категорично подкрепено от неговите предшественици на кметския стол и от другите участници в срещата.

Спартански очерта основните насоки, в които ще се развиват честванията на тази кръгла годишнина. Предвидени е международна научна конференция на тема Руско-турската освободителна война съвместно с БАН, както и поредица от събития, реализирани от Военноисторическите музеи и Регионалния исторически музей, посветени на събитията довели до освобождението на Плевен. По идея на Румен Петков ще бъде отправена покана към Студио Греков, откъдето са художниците, участвали в създаването на Панорамата.

img_6698%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0

Честванията по повод Освобождението трябва да получат широк национален отзвук,  затова трябва да се водят разговори с националната телевизия и други национални медии за отразяване не само на тържествата около 10 Декември, а цялата съпътстваща програма, беше подчертано на срещата.  Да бъде създаден план за отбелязване и на друга кръгла годишнина – 40 години от създаването на Панорама „Плевенска епопея 1877”, беше едно от предложенията.

Найден Зеленогорски предложи да бъде изработен мемориален знак  по повод 140-годишнината от Плевенската епопея, а в програмата за честванията да бъде поставен акцент върху личностите, които са тръгнали от Плевен и са постигнали национална и световна известност.

Провеждането на бизнес форум с участието на представители на побратимените градове, както и среща разговор за бъдещето на ядрената енергетика са две от предложенията за разширяване на програмата за честванията.

Участниците се обединиха около това, че трябва да има съпричастност на правителството към предстоящите събития в Плевен, което е важно за постигане на това национално звучене и подкрепа на инициативите. Трябва да се използват всички възможности да покажем Плевен от хубавата му страна, подчерта Зеленогорски. Спартански вметна, че се надява бързо да имаме стабилно правителство, за да се реализират важни европроекти, свързани с облика на Плевен, като реконструкцията на Водната каскада, Градската градина и пл. „Стефан Стамболов”. Настоящият кмет изрази тревогата си от нелицеприятното състояние на трите паметника на входа на Плевен, както и на подходът към Скобелевия парк и намиращия се там паметник „Майка България”.

Много други предложения бяха направени, върху които  Инициативният комитет ще работи и ще обсъди при следващите си срещи.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...