Начало / Политика / Найден Зеленогорски: В рамките на този парламент е доста нереалистично  да има ново правителство

Найден Зеленогорски: В рамките на този парламент е доста нереалистично  да има ново правителство

В рамките на този парламент е доста нереалистично  да има ново правителство, но от Реформаторския блок ще положат усилия да съставят правителство, след като им бъде връчен мандата. Това каза днес пред журналисти в Плевен съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. „Това усилие си заслужава, защото България е изправена в едно безвремие от порядъка на 6-7 месеца, с няколко слаби правителства, които трудно биха могли да отговорят на една кризисна ситуация, каквато е възможно да се случи по линията на мигрантската криза. Ако бъде направено такова усилие, това означава, че ще може да се направи промяна в Изборния кодекс, за да се приближи до изискванията на хората след референдума”, обясни Зеленогорски, но допълни, че промяна на Изборния кодекс за 1-2 месеца е безсмислено да се прави, защото резултатът ще бъде лош.

Предстои на заседание на парламентарната група да се вземе решение за действията на Реформаторския блок след връчване на мандата и кой ще приеме мандата. „Но това, което е сигурно, че ако реализираме мандата, политически лица няма да влизат в правителството. Искам да кажа ясно, че за нас е по-важно да няма лоши последствия за държавата, отколкото един или друг колега от ръководството на  Реформаторския блок да бъде министър . Затова казваме, че трябва да бъде програмно-експертно правителство, което да има 10 ясни неща, които трябва да свърши в определен срок”, подчерта Найден Зеленогорски.

Според него краят на март или началото на април не е време за предсрочни избори и то по стария Изборен кодекс. Това само ще създаде напрежение, убеден е Зеленогорски..

„Ако се тръгне към създаване на правителство в рамките на този парламент, политическите сили, които гарантират мнозинството, трябва да решат кое е възможно – да има избори през юни или през септември и дали това няма да нанесе вреда на председателството на България на ЕС”, каза Зеленогорски, който определя това като звезден миг за страната ни, който дава шанс да покажем колко сме значими, да привлечем ресурс и да създадем силно политическо лоби на страната.

Все пак Найден Зеленогорски подчерта, че е реалист е и затова смята за по-реалистично да има предсрочни парламентарни избори. „Когато мандатът ни бъде връчен и седнем отново с колегите от ГЕРБ, ще кажем всички „за” и всички „против” и ще вземем решение – или ще се опитаме да го реализираме, или ще го върнем. Ние сме част от дясно-центристко мнозинство и не бихме си помислили че е възможно да правим други конфигурации, които по никакъв начин няма да са добри за България”, заяви Зеленогорски, но допълни, че ще водят разговори също с колегите от Патриотичния фронт и БДЦ.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...