Начало / Култура / Четвъртокласник дирижира Плевенската филхармония

Четвъртокласник дирижира Плевенската филхармония

Огнян – ученик в 4 клас на СОУ „Иван Вазов” в Плевен беше смелият гост-диригент на Плевенската филхармония в заключителния концерт по проекта „Фортисимо в клас”. С помощта на диригента титуляр Славей Тинчев той дирижира изпълнението на „Малка нощна музика” от Моцарт. Приятният експеримент беше част от заключителния канцерт по проекта, в който четвъртокласниците от плевенското училище имаха възможност да посетят концерт на симфоничен оркестър. Журналистката Ани Цолова, която е възпитаничка на СОУ „Иван Вазов”, беше гид на децата в срещата им с класическата музика. Под формата на занимателни истории и шеги тя представи на децата групите инструменти в оркестъра. Под диригентството на Славей Тинчев и солиста Чавдар Вълков филхармонията изпълни творби от световната класика, написани от Щраус, Вивалди, Моцарт, Мусоргски и други. Сред тях бяха фрагменти от „Годишните времена”, „Малка нощна музика”, „Картини от една изложба”, „Лебедово езеро”. Истински фурор сред децата предизвика пиесата за ударни инструменти на Добри Палиев.

Образователният проект „Фортисимо в клас” е финансиран от фондация „Америка за България”. Чрез него над 200 деца от Плевен се запознават по-отблизо с класическата музика. Инициативата е на Максим Ешкенази. От шест месеца деветима изпълнители от филхармонията посещават четвъртите класове в училище „Иван Вазов” и представят инструментите в симфоничния оркестър. Децата слушат отделни произведения – по-достъпни до техните усещания, каза директорът на Плевенската филхармония Евлоги Илиев.    

Той допълни, че след последния концерт „Фортисимо в клас“, възнамеряват да продължат с нова инициатива за приобщаване на млади хора към класическото изкуство. 

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...