Начало / Общество / Честит професионален празник на жандармеристите

Честит професионален празник на жандармеристите

С Решение на Министерския съвет от юни 2002 г. 26 юли е определен за Ден на служителите от Главна дирекция „Жандармерия”.

На тази дата през 1881 година  Александър Батенберг издава указ за  Привременен устав за устройството на жандармерията. До септември 1944 година службата е разформирана и възстановявана три пъти.

От 1948-а до 1961 година службата съществува като „Вътрешни войски” – формирана по съветски модел. През 1985 година е създадена Национална служба „Вътрешни войски”, като нова структура за осигуряване на вътрешния ред. От 1997 година тя е преобразувана в Национална служба „Жандармерия”, като специализирана охранителна и оперативно-издирвателна служба на МВР за охрана на стратегически и особено важни обекти, борба с терористични и диверсионни групи, охрана на обществения ред и борба с престъпността.

От 1 октомври 2004 г. службата е напълно професионализирана.

Със Закона за Министерството на вътрешните работи, приет от 40-ото Народно събрание на 9 февруари 2006 г., Националната служба „Жандармерия“ се преобразува в Главна дирекция „Жандармерия“ към Национална служба „Полиция“.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...