Начало / Образование / Честит празник, студенти!

Честит празник, студенти!

студентски празник

Днес студентите от висшите училища в страната празнуват. Студентският празник се чества на 8-ми декември от 1916 г.

На тази дата се отбелязва денят на свети Климент Охридски по нов стил. Свети Климент Охридски е един от Светите Седмочисленици и е считан за покровител на българското висше образование.

През 1897 г. за годишен празник на Университета се предлага датата 3 октомври, на която се предвижда и помен на дарителите Евлогий и Христо Георгиеви. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет определя деня на св. Седмочисленици – 25 ноември за празник на Висшето училище. В Правилника на Университета от 1905 г. за пръв път е записан текстът, че 25 ноември, денят на св. Климент Охридски, става патронен празник на Университета.

От 1916 г. в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България годишният празник на Университета започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването е отменено след 1944 г. През 1962 г. празнуването на Студентския празник на 8 декември е възстановено.

8 декември е неучебен ден и студентите организират шумни купони и празненства, като за ден забравят за предстоящата изпитна сесия.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...