Акценти
Начало / Образование / Първа работна среща в Полша по проект „Младите граждани на Европа – нашето бъдеще”

Първа работна среща в Полша по проект „Младите граждани на Европа – нашето бъдеще”

Untitled-1 (2)

Екипът на проект „Младите граждани на Европа – нашето бъдеще” по програма Еразъм+  към  Спортно училище  ”Георги Бенковски” – Плевен се върна от  първата си работна среща в Полша. В групата се включиха осмокласничките Гергана Антова и Стефани Божинова, и преподавателите Пепа Борисова, Лилия Беркова и Рени Вълкова.  Проектът обедини учители и ученици от България, Италия, Турция, Хърватия, Полша,  Румъния, Финландия. Срещата премина под мотото „Иновации в науката и техниката”.

проект 2

Програмата беше  изпълнена с много дейности, срещи с нови  приятели, с много впечатления и положителни емоции. Получи се приятна и задушевна атмосфера, в която пролича доброжелателността, ентусиазмът и желанието за ползотворно сътрудничество. Домакините ни изненадаха с богата програма, в която взеха участие деца от всички възрасти. Полските учители демонстрираха голяма любезност и уважение към гостите, както и великолепна организация по отношение на дейностите, които трябваше да се реализират в училището. Това бяха уроци по полски език, биология, химия, информационни технологии, музика, а също и тренировка и състезание по плуване. Така се осъществи една от целите на проекта –учителите да обогатят своя преподавателски опит. В програмата беше включено посещение  на   центъра  за иновации в науката и техниката, който е и най-големият бизнес парк в Полша. Тук младите хора иноватори от всички държави се срещат и общуват по различни теми. Друга гордост на град Гдиня е модерният инфоцентър, където с помощта на най – новите технологии бяха  представени   градът и районът в перспектива.

проект 1

През ІV-ия ден домакините  бяха подготвили екскурзия до близките градове Гданск и Сопот. В международния център „Солидарност” в Гданск в огромните зали бяха подредени фотоси, интерактивни дъски, екрани, които пресъздаваха събитията през 1980година, когато Синдикатът „Солидарност” начело с Лех Валенса поставя началото на демократичните промени в Полша. Денят продължи с разходка из старинния квартал на Гданск, където успяхме да се докоснем до атмосферата на богатото историческо минало на страната.

Първата работна среща в Полша остави незабравими спомени и създаде полезни контакти между учители и ученици от седем европейски училища. Прощавайки се, ние си казахме, че приятелските ни връзки продължават и ще се умножават през март 2015 , когато домакини на ІІ-та работна среща ще бъдат учениците и преподавателите от Спортно училище Плевен.

проект 3

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...