Акценти
Начало / Любопитно / Честит празник на енергетиците!

Честит празник на енергетиците!

  козлодуй

Предпоследната неделя на юни по традиция отбелязваме като Ден на енергетика, а тази година се пада на 22 юни. Празникът съществува от 1967 г. – създаден е на с Решение 231 на Министерския съвет от 23 май. За първи път е отбелязан на 16 юни 1967 г.

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Централата произвежда най-евтината енергия в страната. Безопасността й е основен приоритет и е обект на независим държавен надзор, извършван от Агенцията за ядрено регулиране при Министерския съвет на Република България. След проведените през последните години проверки от екипи на Международната агенция по атомна енергия, на Световната асоциация на ядрените оператори (ВАНО), от Групата по ядрените въпроси към Европейския съвет и др., безопасността на АЕЦ “Козлодуй” получи висока оценка и международно признание.

Производствената дейност на АЕЦ “Козлодуй” напълно се вписва в идеята за “ядрен ренесанс” на Световната ядрена асоциация. Предприятието отговаря на високите екологични изисквания на Протокола от Киото, тъй като не отделя никакви парникови газове в атмосферата.

На площадката на АЕЦ “Козлодуй”, по руски проект, са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW, оборудвани с реактори с вода под налягане. В изпълнение на поетите ангажименти на България, свързани с присъединяването на страната към Европейския съюз, АЕЦ “Козлодуй” прекрати експлоатацията на първите четири енергоблока преди изтичане на проектно предвидения им ресурс.

През 2004 г. централата стана първият търговски участник на либерализирания пазар на електроенергия в България. От началото на 2007 г. в експлоатация са двата блока ВВЕР-1000 и делът на централата в националното електропроизводство за годината е 34%.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...