Начало / Култура / Честит Кръстовден!

Честит Кръстовден!

На 14 септември Църквата отбелязва Въздвижение на животворящия кръст господен. На този ден се  отдава благовейно поклонение на самия животворящ кръст, на който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение.

Празникът Въздвижение е установен във връзка с три свещени събития в историята на Христовата църква: чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; намирането на светия кръст на Голгота и връщането на животворящия кръст от персийски плен.

По древен обичай на Кръстовден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със светия  Кръст.

На този ден се спазва строг пост –  „говеее се за кръста“, и не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки и т.н.  .

В народните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, време за гроздобер. Смята се, че гроздето преди Кръстовден не е добре узряло.

На този ден най-възрастната жена в домакинството  опича Кръстова пита – обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича „Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли“, цялото домочадие повтаря словата.

Смята, се че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, деня и нощта се кръстосват, студа наближава и може да те боли кръста.

На Кръстовден на  трапезата има грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни.

Имен ден имат: Кръстьо, Кръстана, Кръстинка, Кънчо, Ставри

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...