Акценти
Начало / Здравеопазване / Налични са вече адаптираните към ОМИКРОН двувалентни ваксини

Налични са вече адаптираните към ОМИКРОН двувалентни ваксини

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на ваксини срещу COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза.

За първична ваксинация се препоръчва прилагането на иРНК ваксини Comirnaty или Spikevax срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2, или векторната ваксина на Janssen (JCOVDEN).

За бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19:

∙          Имунокомпрометирани;

∙          Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

∙          Пациенти на хронична диализа;

∙          Пациенти с онкохематологични заболявания;

∙          Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

∙          Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

∙          Възрастни хора на и над 65 г.;

За бустер се прилага само адаптирана бивалентна ваксина срещу COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Първична имунизация и бустер дози с ваксината Comirnaty се правят от всички ОПЛ и в имунизационните кабинети в областта, съобщават от РЗИ – Плевен. Информация за имунизационните кабинети може да бъде намерена на сайта на РЗ-Плевен.

Първична имунизация с ваксината Spikevax се прави от всички ОПЛ.

Бустерна доза от ваксината Модерна ще се прилага в имунизационния кабинет на РЗИ- Плевен, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и МБАЛ „Свети Панталеймон“ след предварително записване, поради ограничения брой на предоставените количества, уточняват от здравната инспекция.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...