Акценти
Начало / Общество / Честваме Възнесение Господне

Честваме Възнесение Господне

Православната църква отбелязва днес Възнесение Господне, познато още като Спасовден. Според християнските вярвания, след смъртта и възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето.

Според народните схващания, на този ден Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък. Затова жените отиват рано сутринта на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на „оня свят”. Вярва се, че на Спасовден болните могат да се излекуват, ако преспят на поляна, където расте билката росен. Води ги техен близък, който се уважава като „побратим” или „посестрима” на болния. На този ден се вярва, че русалките, които ще „сеят“ своята роса над нивите, вече са дошли.

Вярва се, че ако вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата – обилна, спасовският дъжд е скъп – капката струва колкото жълтица.

Спасовден е и професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

Днес имен ден празнуват хората с името Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, Сотир.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...