Акценти
Начало / Общество / Черпят опит за превенция на наркоманията в Плевен от Исландия

Черпят опит за превенция на наркоманията в Плевен от Исландия

Опит за превенция на наркоманията ще почерпят психолози на посещение в Исландия. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА Чавдар Мирчев, психолог от Плевен, работещ с интравенозни наркомани. Визитата ще се реализира по проект „Осведоменост и креативно мислене – пътят към промяната“, който стартира през този месец. Основната цел на проекта е да се развие цялостно и иновативно повишаване на информираността и превантивния подход към здравните и социални въпроси, свързани с употребата на наркотици. За целта ще се извърши обмен на добри практики с представители на правителствения и неправителствения сектор от Исландия в лицето на фондация „Еврис“. Проектът се осъществява в Плевен от фондация „Социални и здравни алтернативи“ и е в съвместно партньорство с водещата по проекта фондация „Пулс“ – Перник.
В рамките на проекта се предвижда да бъдат осъществени и кръгли маси в Плевен и Перник, в които участие ще вземат представители на учебните заведения в градовете, психолози и служители на Главна дирекция „Национална полиция“. Освен това ще бъде създаден и видеоклип, който да бъде използван за превенция на наркотичните зависимости.
За Исландия ще замине екип от 7 души, които ще се запознаят с арт-терапията, психо-драматичният подход и стаите на доверието, използвани за превенция на наркомании в страната домакин. Българите ще имат възможност да почерпят опит и за това, как се прилагат методи за превенция, с участието на наркозависими.
Чавдар Мирчев сподели, че като цяло трябва да се работи основно за превенция, тъй като вземеш ли една марихуана, вече си преминал границата и си навлязъл в нелегалното. Именно това е и първата стъпка към зависимостта. В последните години има тенденция за намаляване на венозната употреба на наркотици, които вече не са модерни сред младите хора, но се увеличава употребата на амфетамини.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...