Акценти
Начало / Общество / Рекорден брой участници в тазгодишния поход „По стъпките на Левски”

Рекорден брой участници в тазгодишния поход „По стъпките на Левски”

Над 220 са участниците тази година в Националния туристически поход „По стъпките на Левски”, организиран от Комитета „Васил Левски” – Плевен и това е рекорд, който поставя 21-то издание на похода. Те ще бъдат разделени в 8 лъча. В един от тях, наречен ретро лъч, ще се включат първите участници от 90-те години на миналия век, сред които е и Васил Копчев – създател на похода и почетен председател на комитета „Васил Левски”. В лъча на ветераните ще са 69-годишният Васил Чардаклиев – потомък на Апостола, който е най-възрастният участник, проф. Иван Стоянов, директорът на Панорамата доц. Милко Аспарухов. В пет от лъчовете ще се включат над 110 ученици от Плевен, Видин, Карлово, Никопол, Челопеч, София. Плевенските ученици са 80, основно от Математическата гимназия, ДФСГ „Интелект”, ПГ по туризъм, Езиковата гимназия, СОУ „Яворов”, СОУ „Иван Вазов” и НУИ „Панайот Пипков”, съобщи на пресконференция днес в пресклуба на БТА Васил Копчев.

Официалното откриване на похода е на 13 юли, от 18.30 часа пред паметника на Васил Левски в Плевен. Ръководители на лъчовете са Галя Цветкова, Павлин Цонев, Галина Вълчешка, Ангелина Маркова, Юлия Николова, Валентин Минков, Димитър Петров, Свилен Стойчев и Петранка Кубратова. Това са все хора с опит, които ще успеят да преведат лъчовете през изпитанията на планината, подчерта Павлин Цонев, председател на Общински комитет „Васил Левски”. Той е признат за герой на похода, след като през 2008 г. успява да се справи с много критична ситуация в Централния балкан и да спаси деветима изгубили се участници.

По време на похода за учениците са предвидени интересни срещи, тематични вечери. В Карлово по инициатива на директора на Националния музей „Васил Левски” ученици от всеки лъч ще участват в традиционния литературен салон, за да разкажат свои преживявания по време на похода, който ще завърши на 18 юли в Карлово, за да се включат всички в тържествата по повод рождението на Васил Левски. Васил Копчев изказа благодарност на всички, помогнали със средства да се осъществи и тази година това родолюбиво начинание, между които е Община Плевен и много хора с лични средства. Специално той отбеляза жеста на д-р Галя Цветкова, която всяка година прави различни подаръци за участниците. Тази година тя е изработила специални шапки.

Следваща Предишна
20150708-140642.jpg
20150708-140606.jpg
20150708-140619.jpg

Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...