Акценти
Начало / Общество / Чернялският събор събра отново в Николаево гости от няколко населени места

Чернялският събор събра отново в Николаево гости от няколко населени места

За единадесета поредна година жителите от селата по поречието на река Чернелка в Плевенска и Ловешка област се събраха, за да отпразнуват заедно Чернялския събор. По традиция домакинството на събора се дава на различно населено място, но често домакин на празника е плевенското село Николаево.

В обедните часове на 23 юли организаторите на събора – местното читалище „Пробуда 1919“ и кметът на селото Ваня Орозова, посрещаха гостите си от близо и далеч. Празника уважиха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общинските съветници Христослав Михайлов и Георги Велков. Гост на събора бе и народният представител Владислав Николов, пристигнаха и кметове на кметства от Плевенската община. Специален гост на празника беше Петър Генов – дългогодишен кмет на село Баховица и един от инициаторите на тази хубава традиция.

Чернялски събор

На масите сред парка в Николаево тази година се бяха събрали жителите на селата Ралево, Ласкар, Горталово, Търнене, Николаево и Баховица. Всеки един от присъстващите получи при пристигането си подарък – свитък с кратката история на събора от неговото начало до наши дни. Празникът откри кметът на Николаево, заедно с председателя на Общинския съвет Мартин Митев и народния представител Владислав Николов. Ваня Орозова пожела още дълги години хората от селата по поречието на Чернелка да се събират и веселят заедно на този събор.

Владислав Николов Ваня Орозова Мартин Митев

Присъстващите поздрави и Владислав Николов. На организаторите на събора той пожела тази хубава традиция да бъде съхранена през годините, а на всички присъстващи – един незабравим спомен от този празник на приятелството. „За първа година имам честта да присъствам на този хубав празник и съм силно впечатлен от добрата му организация“, обърна се към присъстващите и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.

Чернялски събор 2

Традиционно организаторите на Чернялския събор се бяха приготвили и този път с безплатна боб-чорба за почерпка на всички присъстващи. И тази година събора имаше много веселие и кръшни хора.

Чернялски събор 3JPG

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...