Акценти
Начало / Общество / ЧЕЗ, иди си, призоваха протестиращи в Плевен

ЧЕЗ, иди си, призоваха протестиращи в Плевен

Около 50-тина плевенчани излязоха днес на протест срещу високите сметки за ток и парно и така се включиха в обявения вационален протест срещу монополистите в енергетиката. Повечето от протестиращите носеха последните си фактури за ток, твърдейки, че сметките им са двойни в сравнение с миналогодишните.

Миглена Стефанова показа сметка от близо 800 лева за периода от 12 декември до 16 януари. За миналата година за същия период, при положение, че температурите бяха много по-ниски, сметката ми беше 600 лв., твърди жената.

25-годишният Виктор Пламенов също беше сред протестиращите, недоволен от завишените си сметки за ток. Искам да изгоним всички електроразпределителни дружества от страната и държавата да поеме тяхната функция, заяви Виктор. Той призова събралите се на протеста всяка неделя в 11 часа да се събират, докато бъдат чути.

Освен национализация на ЕРП-тата и премахване на всички посредници между НЕК и крайните потребители, протестиращите настояваха за разсекретяване на всички договори в областта на Енергетиката, търсене на отговорност на всички, подписали тези договори. Сред исканията им още са електроенергията, произведена от АЕЦ – Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото и да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

В общите искания си искания протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие, уредите да отчитат в МВт/ч. и за реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Общото изразено мнение е, че монополистите ограбват потребителите с високи цени и нереални сметки. Против сме всякакви такси за пренос, достъп, разпределителна мрежа и начисления за зелена енергия, заради които сметките ни за ток набъбват близо три пъти, заявиха протестиращите.

ЧЕЗ, иди си, призоваха от Плевен. Протести срещу монополистите днес имаше в още 15 града в страната, организирани чрез социалната мрежа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...