Акценти
Начало / Култура / Част от старопечатния книжен фонд на „Съгласие” ще бъде дигитализиран

Част от старопечатния книжен фонд на „Съгласие” ще бъде дигитализиран

До края на месец март предстои сключване на договор между НЧ „Съгласие 1869“ и СУ „Св. Климент  Охридски“ за съвместна работа по дигитализация на  част от старопечатния книжен фонд на читалищната библиотека.

Основание за сключване на договора е специалната покана на ЦСВП  „Проф. Иван Дуйчев“ при Университета. Дигиталните копия от заснетите  ръкописи ще бъдат включени в дигиталната научно-изследователска библиотека „Зограф“  на  Университета и ще се предоставят за ползване на читалището.

Уникалната сбирка от старопечатна литература на библиотеката при читалище „Съгласие 1869“

Заслугата за събирането й е на изтъкнатия читалищен и културен деятел Иван Данов. В началото на 20-те години на миналия век по негова инициатива читалището се обръща с апел към гражданите на Плевен. Учителят Пенчо Шекерджиев поставя началото на колекцията с 20 тома старопечатни книги от личната си библиотека. Неговият жест е последван от десетки плевенчани. Амбицията на Данов е да събере всички известни на науката старопечатни книги и да ги запази за поколенията. За тази цел наред с даренията, читалището изкупува старопечатни книги, разменя дубликати и през 1936 г. библиотеката на читалището вече има най-богатата старопечатна сбирка в страната. Днес фондът съдържа 1 153 библиотечни единици – основно книги, 18 ръкописа, 3 пергаментни листа, книги на чужди езици, издадени до 1878 г. Колко близо са били до осъществяването на амбициозната задача, която са си поставили уредниците на библиотеката при читалището, можем да съдим от факта, че на съвременната наука са известни общо около 1 800 старопечатни български издания. Колекцията на „Съгласие 1869“ е в основата на класификацията на известния библиограф Маньо Стоянов. В неговата систематика на старопечатни, редки и ценни издания литературата е подредена систематично и азбучно и включва всички заглавия на територията на България. Много от тях се съхраняват единствено от библиотеката на читалище „Съгласие 1869“, а „Основание геометрии“ е единствен екземпляр в страната. Особено ценни експонати в сбирката на читалище „Съгласие 1869“ са календар от 1617 г.- печатан в Москва, пергаментен лист от четвероевангелие – „Евангелие от Йоана“ (ХIII в.), пергаментен лист от „Апостол“ (ХIV в.), „Евангелие на арменски език“ (ХIV -ХV в.), „Евангелия“ (1759) г., „Вечен календар“ (1818 г.). От списанията, които са излизали преди 1877 г., заслужават да се отбележат: „Любословие“ -1844 г., „Смесена китка“ – 1852 г., „Периодическое списание“ – 1870. От старопечатните вестници: „Цариградски вестник“ – 1851 г., „Дунавски лебед“ – 1860 г., „Тъпан“ – 1868″ г. Фондът съдържа и редки семейни спомени, търговски писма, тефтери, портрети и др., набавяни от Иван Данов от различни градове – Трявна, Ловеч, Троян, Свищов и др. От 1987 г. ценната сбирка се съхранява в специални метални каси, в които се поддържат оптимална влага и температура при особен режим на съхранение.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...