Акценти
Начало / Здравеопазване / Частица от теб може да бъде за някого целия свят, заявиха днес и от Плевен

Частица от теб може да бъде за някого целия свят, заявиха днес и от Плевен

кампания донорство

В рамките на Седмицата на донорството, която се провежда от 11 до 17 октомври в цялата страна, днес в  центъра на Плевен е разкрит информационен кът, на който студенти от Асоциацията на студентите по медицина в България – клон Плевен, членове на Асоциацията на болните от пулмонална хипертония и младежи от БЧК раздават информационни материали за донорството.

„Целта на тази кампания е да покажем на хората, че донорството не е бизнес с органи, а благороден акт, с който може да бъде спасен живота на много хора. Един човек може да стане донор за седем нуждаещи се. В момента в България 807 са нуждаещите се от бъбречна трансплантация, като 14 от тях са деца. Чакащите донор на черен дроб са 26, а сърце – 25. А чрез даряването на клетки, в страната около 240 000 двойки ще могат да имат собствено дете чрез метода ин витро”,  научихме от Александра Костова, от Асоциация на студентите медици в България – клон Плевен.

кампания донорство

На всеки спрял се, младежите предлагат и донорска карта. Донорската карта няма юридическа стойност, но ще помогне в решението на близките, ако се стигне до донорска ситуация, обясняват младежите. Според българското законодателство всеки може да заяви писмено несъгласието си за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта му. Ако такова писмено несъгласие липсва, се приема, че е съгласен на този хуманен акт. Въпреки това при мозъчна смърт в България не може да бъде извършено вземане на органи без съгласието на близките. Затова попълването на донорска карта и разговори с близките на тази тема са особено важни.

Не забравяйте, че частица от вас може да бъде за някого целия свят, апелираха и от Плевен участниците в кампания.

Седмицата на донорството се организира за втора поредна година от Изпълнителната агенция по трансплантация, заедно с над 20 пациентски и партньорски организации в цялата страна. Идеята е да се провокира дебат и информираност по проблемите на органното донорство, както и да спомогне за провеждане на така важния разговор за донорството още на ниво семейство.

кампания донорство плевен

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...