Акценти
Начало / Общество / Цецка Цачева: Специалистите по математика с преференциално място във висшите училища

Цецка Цачева: Специалистите по математика с преференциално място във висшите училища

В закона за висшето образование специалистите по математика и информатика ще имат преференциално място за постъпване във висшите учебни заведения.  Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването тази вечер в Плевен на 45-ата Пролетна конференция на СМБ.

Председателят на парламента постави акцент и върху това, че преподавателите по математика отстояха тезата си и при приемане на  Закона за предучилищното и училищното образование математическите гимназии останаха такива, каквито са създали традиция в българското общество.

Цецка Цачева поздрави Съюза на математиците в България за приноса им за откриването и развитието на млади таланти  в страната в областта на математиката и информатиката. Убедена съм, че дискусиите в този форум ще са ползотворни и ще предоставят навременни идеи и решения, каза Цачева.

010диана данова цачева

Тя засвидетелства своя респект към дейността на преподавателите, които са посветили пътя си да откриват и обучават талантливи млади хора, да провокират любовта им към математиката.

„Математиката е предизвикателство и страст, талант упорит труд. Тя е и скромност и обективна оценка на собствените възможности. Това го доказват и нашите момичета и момчета, които много често ни радват със световни отличия от международни олимпиади по математика и информатика. Ние сме горди с техните успехи, със заслуженото им място  в най-елитните световни университети”, каза Цачева и допълни, че политиците трябва да направят така, че онези, които са в престижните университети по света, да могат да се реализират тук, в България.

009спартански цачева

Цецка Цачева връчи съвместните награди на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и СМБ за учители с най-голям принос в откриването и развитието на млади таланти в областта на математиката и информатиката. Тазгодишните им носители са Диана Данова – преподавател по математика в МГ „Гео Милев” – Плевен и Руско Шиков – преподавател по информатика в Математическата гимназия в Ямбол.
Официални гости на откриването на форума бяха кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Ралица Добрева, началникът на РИО – Плевен Албена Тотева, Михаил Тачев – изпълнителен-директор на Международната фондация „Св.св. Кирил и Методий”.

45-ата традиционна Пролетна конференция на Съюза на математиците в България ще продължи до 10 април 2016 г.

017официални лица

040СМБ конференция

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...