Акценти
Начало / Култура / Ценно издание дари на „Съгласие” художникът Христо Вачев

Ценно издание дари на „Съгласие” художникът Христо Вачев

bg-xpisto-VazovVelichkov2-2-600x600
Снимката е илюстративна

Първо издание на „Българска христоматия от Иван Вазов и Константин Величков”  – първи и втори том, дари на библиотеката на читалище „Съгласие” плевенският художник Христо Вачев, научи ИнфоПлевен от самия дарител.  Изданието е от 1884 г. и е от личната библиотека на художника.  Смятам, че мястото на това ценно издание е именно в библиотеката, за да могат повече хора да се докоснат до него и да го ползват, обясни дарителят. Той прави жеста по повод предстоящия Празник на славянската писменост и българската култура – 24 май.

„Българска христоматия“ (1884) от Иван Вазов и Константин Величков е създадена като помагало по литература, но надхвърля първоначалното си предназначение, разкривайки потенциал за въздействие в широка културна перспектива. Забележителното издание събира класически образци на словесното изкуство, с което обогатява литературния хоризонт на българина и съдейства за формиране на висок естетически вкус. Наред с тази чисто христоматийна функция двутомникът изпълнява и ред други: той разгръща осмислянето на българското освен в национални и в универсални категории; залага изграждането на младия човек като личност с хуманистичен кръгозор, с гражданска позиция и критична мисъл”, казва за изданието Огняна Георгиева-Тенева, литературен критик.

Христо Вачев е добре известен на плевенската общественост не само с творчеството си, но с винаги активната си гражданска позиция. През 2004 г. е обявен на „Заслужил гражданин на Плевен”. Негови картини са намират в НХГ, в галерии в Берлин и Осака, в частни колекции в Австрия, Аржентина, Белгия, Германия, Гърция, САЩ, Франция, Япония. Носител е на множество международни отличия.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...