Акценти
Начало / Култура / Ценна картина дари на Панорамата депутатът Румен Петков

Ценна картина дари на Панорамата депутатът Румен Петков

Плевенският депутат Румен Петков предаде днес на директора на Военноисторическите музеи в Плевен дарение – копие на картина на Ярослав Вешин от неговия голям военен цикъл, обхващаш периода от 1899 г. до началото на Балканската война.

Картината изобразява маневри от 1902 г. по повод 25-та годишнина от Освобождението на България. Целта на маневрите е била да легитимират пред Европа желанието на българската държава да получи подкрепата на Русия за извоюване на независимостта на страната, обясни при получаване на дарението директорът на Военноисторическите музеи Милко Аспарухов. Той подчерта, че картината е много ценна, защото е много добро копие на оригиналът, който се намира  в Националния исторически музей в София. Автор на копието е младата художничка Юлияна Сотирова.

Дарителят изтъкна, че обвързва дарителския акт с предстоящото честване на 135 години от Освобождението на Плевен, а също и със 100-годишнината от Балканската война. „Моето убеждение е, че 135-та годишнина от Освобождението на Плевен трябва да бъде съпътствана от редица действия и прояви за отбелязването й. Дарението е първата стъпка към това. Много се надявам, че през месец октомври ще можем да покажем в Плевен едно уникално издание – втория том на „Руските паметници  в България”. Издание, което показва признателността и паметта на българина към загиналите през Руско-турската война”, каза Румен Петков.

Приемайки картината, Милко Аспарухов припомни, че депутатът за втори път е дарител на Военноисторическите музеи в Плевен. Преди няколко месеца той е дарил ценна карта, свързана с Руско-турската война и събитията от Плевенската епопея.

Милко Аспарухов увери, че картината ще бъде поставена на достойно място.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...