Акценти
Начало / Спорт / Близо 120 атлети се включиха в 20-то издание на Мемориален пробег “Митето” в Койнаре

Близо 120 атлети се включиха в 20-то издание на Мемориален пробег “Митето” в Койнаре

Град Койнаре беше център на леката атлетика на 15 септември. Точно в 18.00 часа футболната легенда Христо Стоичков откри 20-то издание на шосейния пробег “Митето”. Модерният ляв, облечен с фланелка с номер 8, пожела успех на всички атлети и каза, че улицата е мястото, от което са тръгнали най-големите спортисти. Стартът на надпреварата даде председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева. Като ежегоден гост на състезанието, тя отбеляза изключително добрата му организация и работата, свършена по подготовката на пробезите, както и все по-големия брой атлети, включващи се в надпреварата.

Мемориалът “Митето“ тази година се проведе под патронажа на народния представител от ГЕРБ инж. Пламен Тачев, който за трета поред година осигурява по-голямата част от наградния фонд за състезателите. Той беше удостоен с почетния приз на кметството в гр. Койнаре за принос в развитието на леката атлетика в селището, съобщават от пресцентъра на община Червен бряг.

Традиционното лекоатлетическо състезание се провежда всяка година и се организира от местния клуб “Спартак” с председател Данаил Ненков, като включва пробези за мъже, жени, юноши и девойки, младша и старша възраст, момчета и момичета, както и ветерани от двата пола. Участие в мемориала “Митето” взеха 116 атлети от България, Белгия, Сърбия и Мароко.

Победителка при жените стана Силвия Дънекова (Нови Пазар).

Дамите се състезаваха на 10 500 м по улиците на Койнаре. Дънекова, която е шампионка на страната ни на 10 000 м за 2012 год., изпревари Милка Михайлова (СК Милка Михайлова) и Анита Кръстева (Локо 55 – Горна Оряховица).

Маринела Нинева (Локомотив – Дряново) стана първа при девойките, родени между 1993 и 1996 год. Тя се възползва от объркването на трасето на лидерката преди финалните 50 м на дистанцията от 6 300 м Милица Мирчева (СК Атлет – Мездра), която в крайна сметка стана втора, като измина около 50 м повече.

Диляна Минкина, Ангелина Стефанова и Наталия Иванова бяха най-добри при момичетата, родени след 1997 год. Те се състезаваха на 2 100 м.

Мароканецът Ахмед Насеф спечели състезанието на 10 500 м при мъжете. Това е втора победа за Насеф на българска територия след успеха в международния маратон в Каварна през миналата пролет. Насеф, който има син на 3 месеца от бегачката Йонка Христова, пое лидерската позиция от самия старт на състезанието. В първите 5 км той бягаше заедно с Йоло Николов (СК Атлет – Мездра), но в третата обиколка от 2 100 м се откъсна от българина. Николов финишира на второ място пред състезателите си Иван Попов и Митко Ценов.

Първата позиция при юношите, родени 1993, 1994, 1995 и 1996 год., завоюва друг атлет от мездренския тим – Александър Йотовски. След него се наредиха сърбинът Радомир Раздолжак и Красимир Кръстев (Атлетк 90 – Луковит).

Нягол Няголов, Александър Сръндев и Георги Миленков оформиха тройката при момчетата, родени след 1997 год.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...