Начало / Икономика / Целево финансиране за изграждане на източния обходен път на Плевен очакваме от правителството

Целево финансиране за изграждане на източния обходен път на Плевен очакваме от правителството

областен съвет

Целево финансиране за изграждане на източния обходен път на Плевен и рехабилитация на пътя Плевен – Ловеч очакваме да получим от правителството, като проектирането и изграждането да приключат в рамките следващите три години. Това съобщи днес областният управител Илиян Йончев по време на първото заседание на новоучредения Обществен съвет. В него заявка за участие са подали 24 представители на неправителствени организации, студенти, представители на бизнеса.

Те се запознаха с проекта за правилник за устройството на дейността на Обществения съвет към областния управител и приеха на следващото си заседание, което вероятно ще е в края на месец ноември, да гласуват този правилник и евентуално направените предложения за промени.

Първият резултат от работата на Обществения съвет е принципната подкрепа, която участниците в него дадоха на областния управител за включване сред приоритетите на правителството изграждането на източния обходен път на Плевен.

По важност за града и за региона Илиян Йончев нареди този проект веднага след проекта АЕЦ Белене. „Той е от онези знакови проекти, които променят облика на даден регион за десетилетия напред и е от значение за съседните райони, а също има и трансграничен ефект, предвид връзката с ферибота при Никопол”, изтъкна Йончев. С реализирането му ще се изнесе трафикът на тежки товарни автомобили извън града, което значително ще намали риска от инциденти, а от друга страна ще се подобри чистотата на въздуха, подчерта още областният управител.

Според последните статистически данни превозните средства, които за денонощие преминават през входно-изходните артерии на Плевен са общо 16 900. Като само в направление Ловеч се движат 6 400 автомобила, което представлява 38% от общия автомобилен поток.

За изграждането на източния обходен път на Плевен, за който се говори още от 60-те години на миналия век, а през 2007 г. от АПИ са възложили предпроектно проучване, ще са необходими 50 млн. лв.

Прочетете също:

Съветниците приеха отчета за изпълнение на бюджета на Община Плевен за 2020 г.

Общински съвет – Плевен прие днес отчета за изпълнение на бюджета на Община Плевен за ...