Акценти
Начало / Общество / Цветя пред паметника на Александър ІІ положи Цецка Цачева

Цветя пред паметника на Александър ІІ положи Цецка Цачева

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и официалните делагации, участващи в тържествата по повод 135 години от освобождението на Плевен положиха днес цветя пред бюст паметника на Цар Освободител Александър ІІ, който се намира в къщата музей в центъра на Плевен, носеща неговото име.

Преди това председателят на парламента и придружаващите я гости разгледаха изложбата, експонирана на открито на оградата на музея.

Директорът на Военноисторически музеи доц. Милко Аспарухов стана гид на гостите, които разгледаха и къщата музей.  В тази къща   през 1877 г. отсяда руският император Александър ІІ и в нея, в присъствието на Великия княз Николай Николаевич, румънския княз Карол І, руския военен министър Милютин и видни руски генерали, той се среща с пленения турски маршал Осман паша.

От 12 до 22 декември 1877 г. в къщата живее  и работи първият военен губернатор на Плевен – ген. Скобелев.

Къща музей “Цар Освободител Александър ІІ”  е открита и тържествено  осветена  на 3 септември 1907 г. в присъствието на княз Фердинанд І, Великия  княз Владимир Александрович, Великата княгиня Мария Павловна, ген. П. Паренсов – участник във войната, руски генерали, български министри, депутати, членове на комитета “Цар Освободител Александър ІІ”, поборници и опълченци, гости и граждани на Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...