Акценти
Начало / Общество / Пето дете от Дома в Тотлебен намира осиновители в Италия

Пето дете от Дома в Тотлебен намира осиновители в Италия

Четири осиновявания в чужбина има през тази година в Дома за деца лишени от родителски грижи „Младен Антонов” в Тотлебен, научихме от директорката Димитрина Иванова. Днес се очаква още едно дете – 11-годишно момче, да отпътува с осиновителите си за Италия.  „Вълнението му е голямо и очаква с нетърпение да дойдат да го вземат”, разказа Иванова.

Само преди седмица брат и сестра от Дома също са осиновени от италиански родители. Преди тях други две деца са намерили дом също в Италия.

Близо 60% от от настанените 68 деца в Дома за деца в Тотлебен са без родители. На останалата част от децата родителите са в трайна невъзможност да се грижат за тях. Затова те са настанени в Дома със заповед на служба „Закрила на детето”, след което съдът определя колко ще бъде престоят им при нас, обясни Димитрина Иванова.

За децата в Дома в Тотлебен се грижат 12 възпитатели, един психолог и един социален работник.

Голяма част от децата учат в училището в Тотлебен. Няколко учат в музикалната паралелка в СОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Пордим, други – в Професионалната гимназия по селско стопанство в Пордим. Три момичета учат в Ловеч. За тези, които учат извън Тотлебен, е осигурен транспорт от Дома.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...