Акценти
Начало / Общество / Цветлин Йовчев: Не бива да допускаме разрастване на ксенофобска вълна, необходимо е национално отговорно отношение

Цветлин Йовчев: Не бива да допускаме разрастване на ксенофобска вълна, необходимо е национално отговорно отношение

Цветлин Йовчев

Най-важното е да гарантираме сигурността на хората, това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев веднага след срещата днес в кметството на Телиш, в която участваха областният управител на Плевен и заместниците му, целия ръководен състав на МВР-Плевен и кметовете на населени места в района, заедно с представители на Инициативния комитет на протестиращите.  „Няма нещо конкретно, което сме се разбрали. Обсъдихме отново всички обстоятелства, ако се вземе решение за настаняване на бежанци в Телиш. Обмислихме и рисковете, и мерките, които ще бъдат предприети, за да се минимизират тези рискове“, обяви министър Йовчев.

Той допълни още, че е помислено и затова, „ако се стигне до решението за център, какво може да се направи, че населените  места в региона да имат полза“. На въпрос очаква ли ескалация на напрежението след случая с нападнатата Вики и  последния инцидент – наръганото  сирийско момче,  министър Йовчев коментира, че при всички положения във втория случая не се касае за опит да бъде отнет живота на детето. „Докато не установим кой е извършителя и какви са обстоятелствата около случилото се, не бива да избързваме с коментарите и заключенията, защото това може само да нагнети обстановката. Ситуацията в страната е притеснителна. Многократно казвам, че в този момент е необходимо да имаме национално отговорно отношение от страна на всички институции и политическите парти. И трябва да има ясни послания в тази посока. Ако ние допуснем да се разрасне ксенофобска вълна, това ще доведе до отваряне на  такава рана в обществото, която ще зарасне много трудно. Вече имаме такива индикации и са нужни мерки”, предупреди Цветлин Йовчев.

Министърът на вътрешните работи беше днес в Телиш заради възникналото там напрежение сред жителите заради настаняването на беженци в бившето ракетно поделение.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...